Beril Dedeoğlu: Bölgede gizli ABD - Rus çatışması var

Suriye’de terör örgütü IŞİD’in kalbi olarak gösterilen Rakka’da Türkiye’nin de sert tepki gösterdiği gelişmeler yaşanıyor.

Muhammed Cesim IŞIK / AjansHaber

Suriye’de terör örgütü IŞİD’e karşı Rakka’da yürütülen operasyon tüm hızıyla devam ediyor. Bölgede ABD destekli Kürt güçlerinin IŞİD’e karşı ilerlemesinin yanı sıra, ABD’nin bölge üzerindeki yeni politikası da merak konusu. YPG armalarıyla IŞİD’e karşı çatışmalara giren ABD askerleri, akıllarda birçok soru işareti bıraktı.

ÇARPICI RAKKA İDDİASI

Tartışma bölgenin demografik yapısı odaklı olarak da devam ediyor. Keza, bölgenin Arap ve Türkmen ağırlıklı olmasına karşın ABD’nin bu bölgeyi Kürtlerin yoğunluklu olduğu bölge olarak göstermek istediğine dair iddialar da mevcut. ABD’nin buradaki YPG desteği için de bu iddia tez olarak öne sürülüyor.

ABD’NİN RUS KORKUSU

Yaşanan bu gelişmeleri AjansHaber’e değerlendiren Eski AB Bakanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, “Anladığım kadarıyla Amerika Birleşik Devletleri, YPG’ye kendisinin sahip çıkmaması halinde Rusların da YPG’ye sahip çıkma ihtimalini de hesaplıyor.” dedi.

Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ilerleyen günlerde ABD ile PYD'nin çatışabileceğini öne sürerken, Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, böyle bir ihtimalin olamayacağını ifade etti.

Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“ABD KENDİ KANINI VERMEDEN IŞİD’E KARŞI SAVAŞIYOR”

Yürütülen Rakka operasyonunda ABD’nin Kürt güçlerini desteklemesi aslında gizli bir durum değil. ABD bu operasyonda kendisi kan vermeden, doğrudan savaşa bulaşmadan PYD tarzı grupları IŞİD’e karşı kullanıyor. Çünkü IŞİD’in de hedefinde en fazla Kürt gruplar var. Dolayısıyla burada ABD, Kürtlere bir yer açar mı açmaz mı, bunlara bir alan sağlar mı bunlar garanti değil ama YPG’nin bu desteğe olan ihtiyacı ya da bu hevesle mücadele etmesinin arkasında bu tür bir beklenti olduğu kesin.

‘BÖLGEDE GİZLİ BİR RUS-ABD ÇATIŞMASI VAR’

Anladığım kadarıyla Amerika Birleşik Devletleri, YPG’ye kendisinin sahip çıkmaması halinde Ruslar’ın da YPG’ye sahip çıkma ihtimalini de hesaplıyor. Bu nedenle Amerika böyle bir vaatle bölgede Kürtler’in dövüşmesini sağlıyor.

 

“AMERİKA VERDİĞİ HER SÖZÜ TUTMAZ”

Amerika verdiği her vaadi, tutmaz bunu da en iyi Türkiye bilir. Dolayısıyla şimdiden ABD’nin  bölgede bir Kürt Devleti oluşturmaya çalıştığını öngörmek için henüz erken. Ama Kürtleri böyle bir vaatle savaştırdığı açık.

“İLERLEYEN GÜNLERDE ABD-PYD ÇATIŞMASI ÇIKABİLİR”

İlerleyen günlerde ABD ile PYD arasında bir çatışma çıkabilir. Amerika, Kürtleri bağımsız bir ülke vaadiyle dövüştürüyor ama bu isteklerini de gerçekleştirecek  gibi gözükmüyor. ABD’nin vaadlerini tutacağına inanmıyorum. Eğer PYD’ye verdiği sözleri tutacak olsaydı ABD generalleri sık sık Türkiye’ye gelip gitmezdi.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, ABD ile PYD arasındaki ilişkiyi AjansHaber'e şöyle değerlendirdi:

ABD IŞİD’LE SAVAŞMAK YERİNE PYD’YE ALAN KAZANDIRDI

Biliyorsunuz ABD’nin malum bir B planı var ve bu B planının amacı ise Suriye’yi bölmek. Burada da artık ABD’nin tek amacı PYD’ye alan, toprak kazandırmaktır. ABD’nin önceliği IŞİD’le savaştan ziyade PYD’ye daha fazla alan kazandırmak oldu.

“IŞİD’DEN ARINAN BÖLGELERE KÜRTLER YERLEŞİYOR”

Şu ana kadar IŞİD’den arındırılan tüm bölgelerde Kürtler kalıcı oldu. Irak’ta Peşmergeler, Suriye’de ise PYD, IŞİD’in boşalttığı yerleri kontrol altına aldı. IŞİD terör örgütü kan üzerinde beslenen bir yapılanmadır ancak PYD kalıcıdır.

“PYD, ABD’NİN B PLANI”

İlerleyen günlerde ABD ile PYD arasında olası bir sürtüşmenin olması mümkün değil. PYD biliyorsunuz Amerika’nın B planı ve IŞİD’den boşaltılan her yere onlar yerleşiyor. Dolayısıyla Rakka Arap yoğunluklu bir şehirdir fakat bu operasyon aslında geiş kapsamlı bir plandır ve Musul operasyonlarıyla da bağlantısı vardır. Son olaylarda bize gösteriyor ki ABD’nin Kürdistan projesi tamamen yürürlüktedir.

“IŞİD’İN VARLIĞININ ASIL AMACI…”

PYD’nin ele geçirdiği topraklardan ilerleyen günlerde geri çekilmesi sözkonusu değildir. Çünkü IŞİD’in varlığının asıl amacı Kürdistan’ın kurulmasıdır. PYD, IŞİD ve Baas Yönetimi ABD’nin projesine hizmet eden taşeron yapılanmalardır.

 

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar