PYD neden Fırat'ın batısından çekilmiyor?

PYD, Türkiye ve ABD tarafından yapılan Fırat’ın batısından çekilme uyarısını dikkate almadı. PKK’nın Suriye kolu PYD, Münbiç’in kuzeyinde bulunan 7 köyü ele geçirdi.

Türkiye, Cerablus operasyonu kapsamında PYD’ye Fırat’ın batısına çekilmesi yönünde çağrı yaptı. Yapılan bu çağrı ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden tarafından da desteklendi. Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin PYD Başkanı Salim Müslim ise Türkiye’nin Suriye bataklığında çok şey kaybedeceğini söyledi.

DAEŞ'in Cerablus operasyonu sonrasında geri çekilmesini fırsat bilen PYD’nin silahlı kolu YPG,  Sacu Nehri’nin kuzeyine tekrar geçerek dün Münbiç’in kuzeyindeki Amerinah, Mağara ve Balaban köyleri ile Şamaklı ve Çakmaklı tepelerini ele geçirdi. YPG bugün de aynı yönde Cerablus’un güneyine doğru ilerleyerek Cub el-Kusa, Debisah ve Ayn Beyda köyleri üzerinden Fırat Nehri kıyısındaki Amarina köyüne ulaştı.

Peki, PYD’nin neyin peşinde? Türkiye ve ABD’nin çağrılarını cevap verecek mi? Bölgedeki çatışmanın PYD’ye yaradığını ifade eden Ortadoğu uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yasin Atlıoğlu, bölgede artan çatışma yoğunluğunun PYD’nin toprak kazanmasına olanak sağladığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Yasin Atlıoğlu, PYD’nin ABD ve Türkiye sonrası tutumunu AjansHaber’e değerlendirdi.

‘PYD, IŞİD’İN YOKLUĞUNDAN FAYDALANDI’

Türkiye, Cerablus’a yönelik operasyon sonrasında Münbiç’e hem askeri baskıyı hem de siyasi baskıyı artırarak PYD’nin burayı boşaltmasını istiyor. ABD, PYD’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesi hususunda olumlu tepki verdiği ve PYD’nin bunu kabul ettiğine dair söylemler var. IŞİD’in boşalttığı Münbiç’in kuzeyinde bulunan köyleri PYD hızlı davranarak ele geçirdi. Burada ilk günlerden beri çatışma yaşandığına dair bilgiler gelmeye başladı.

‘ARAPLAR VE TÜRKMENLERİ ÇEKİLME TATKİĞİ OLARAK KULLANABİLİRLER’

PYD, ABD’ye çekiliyoruz dedi ama Münbiç çevresindeki yayılma harekatına devam ediyor. Tam olarak PYD’nin Münbiç’ten çıkıp, çıkmadığını anlamak zor olacak. PYD, ABD’nin de desteklediği Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG)  içinde yer alıyor. Bu gücün büyük çoğunluğu PYD’den oluşmasına rağmen Türkmen ve Arapları da içinde barındırıyor. Arap ve Türkmen grupları Münbiç’i bırakıp, görünürde bir çekilme yapabilirler veya Münbiç çevresindeki köylerde de kalabilirler.

‘TSK’YA SALDIRABİLİRLER’

El-Bab bölgesine, ABD olmadan ilerlemeleri mümkün gözükmüyor. Münbiç’in kuzeyinde olan durum Batı’ya yönelik köyleri almak suretiyle bir alt yapı hazırlığına kalkışabilirler. PYD ve ÖSO arasında bir takım çatışmalar yaşanıyor. İlerleyen günlerde TSK’nın unsurlarına yönelik bir saldırı olabilir ve doğrudan çatışma yaşanabilir. ABD bunu engellemek için her şeyi yapacaktır. Suriye çok kısıtlı bir yer, her an, her şey olabilir.

‘ABD, PYD’YE DSG ÜZERİNDEN YARDIM ETTİ’

Rusya’nın harekatının ardından DSG yapısı şekillendi. İlk başta bu yapı fazla ciddiye alınmadı. ABD, sahada bu isime, daha çok PYD’yi kullanarak destek verdi.

 

‘CERABLUS OPERASYONU DÜNYA ALGISINI KIRDI’

Cerablus’da psikolojik bir unsurda kırıldı. Dünyada PYD’nin Kobani’ye yapılan saldırıdan beri IŞİD’le savaştığı düşüncesi var. Dünya kamuoyunda meşru bir yapı kazandı. Türkiye, ilk kez Cerablus’ta aktif olarak IŞİD’le savaştığını ve bir bölgenin kurtarıldığını dünyaya gösterdi. Eğer Türkiye bölgeye girmeseydi, PYD’nin Cerablus’u alması kolay olacaktı.

‘SURİYE’DEKİ ÇATIŞMA ORTAMI PYD’YE NEFES ALDIRIYOR’

PYD veya destek olan kitleye baktığımızda Suriye’nin iç savaşının başlandığı andan beri buradaki çatışmada kendilerine rahatlık sağlayacak yol buldu. IŞİD gibi kendilerini meşrulaştırıcı bir yapı bulunduğu için PYD, topraklarını genişletmenin peşine düştü. Dünya kamuoyundan alınan destek Kürt milliyetçiliğini de artırıyor. Cerablus operasyonu, bağımsız devlet kurma psikolojinin önüne geçti. PYD, ABD’den alınan destekle sürekli topraklarını genişletmeye çalışan bir güç haline geldi.

‘ÇATIŞMA ORTAMININ ORTADAN KALKMASINI İSTEMİYORLAR’

Cerablus operasyonuna tek karşı çıkan Kürtlerdir. Bölgede çatışma ortamının ortadan kalkacağına dair belirtiler Kürtleri rahatsız ediyor.  ABD’de bir Kürt devletinin varlığından rahatsız olamayacağı gözüküyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar