Poşetler ücretli oldu, sağlığımız tehlikede!

Poşetler ücretli olunca sağlığımıza tehdit unsuru oluşturulduğu öne sürülerek, eczacıların bu kapsamda ayrı tutulması gerektiği savunuluyor.

Poşetler ücretli olunca sağlığımıza tehdit unsuru oluşturulduğu öne sürülerek, eczacıların bu kapsamda ayrı tutulması gerektiği savunuluyor.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, poşetlere ücret uygulaması ardından Eczacıların bu uygulamadan ayrı tutulması gerektiğini dile getirdi. Saydan, "Kullanılmış poşetler mikrop bulaşma riskini artırır" uyarısında bulundu ve konu ile ilgili İngiltere'de uygulanan ve eczacıların muaf tutulduğu uygulamayı örnek gösterdi. TEİS Başkanı Saydan, uygulamanın hastaları mağdur edeceğini savundu.

 

25 kuruş olarak alınan poşet ücretinin 15 kuruşunun Bakanlığa, diğer kısmının ise KDV ve vergiye verildiğini ileten Saydan, "Eczanelerin bu uygulamadan bir kazancı olmadığı gibi acil durumlarda oluşacak zararlarının nasıl telafi edileceği belli değildir." dedi. Saydan poşetlerin hali hazırda ebat ve kalınlık olarak daha küçük ve ince olduğunu iletti.

İngiltere örnek gösteriliyor

Hijyenin korunması amacıyla temel gıda maddeleri uygulamadan muaf tutuluyor. Bu konuya dikkat çeken Saydan;  "İlacın da temel gıda ürünleri gibi hijyen ortamının korunması gerekir, bu da ekstra ücretlendirmeye tabi olmamalıdır. İngiltere'de 2015 yılından bu yana gıda güvenliği riski olan ürünler, tohum, çiçek, canlı balık ve ilaçlar için ücretli poşet uygulaması yapılmıyor." dedi.

Mikrop bulaşma riskinin artacağı savunuluyor 

Daha önceden kullanılan poşetlerin mikrop bulaşma riskini arttıracağını ileten Saydan; "Eczacılar hakkında yönetmelikte dahi 'eczanede hazırlanan ilaçların yeni ve uygun ambalajlara konulması' zorunlu tutulmuştur. Eczanelerimizde hastalar tarafından kullanılmış ambalajlarla hizmet vermemiz, yasal açıdan da doğru değildir. Acil durumlarda eczaneye ulaşan hastaların çanta ve poşet tedarikiyle gelemeyeceğini göz önünde bulundurarak ve hastalarımızı hastalıklarından dolayı cezalandırır duruma düşmemek, hepsinden önemlisi, ilacın hijyen ortamının son kullanıcıya kadar korunmasını sağlamak için 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ülkemizde başlayan uygulamadan, İngiltere'deki gibi Türkiye'de de eczaneler muaf tutulmalı." dedi.

Yorumlar