Porsuk Ağacı'nın meyvesi öldürüyor

İstanbul Maçka Parkında bulunan uzmanlar tarafından zehirli ve öldürücü olduğu belirtilen Porsuk ağacının meyvesinden yiyenler hayatını kaybediyor.

Türkiye'de nesli tükenmekte olan Porsuk Ağacı'nın meyvesinin zehirli ve ölümcül olduğu belirtildi. İstanbul Maçka Parkında bulunan Porsuk Ağacı'nın meyvesinden yedikten sonra öldüğü iddia edilen ŞifaYerli'den sonra gündeme gelen Porsuk ağacının, taşıdığı zehirli kimyasallardan ötürü park ve bahçelerde kullanılmasının sakıncalı ve tehlikeli olduğu ve bu ağacın bu gibi topluma açık alanlarda kullanılaması durumunda uyarı levhalarının bulunması gerektiği belirtildi. Uzmanlar bu ağacın diğer agaçlardan ayrıştırılması gerektiğinin özellikle insanların ve diğer canlıların ulaşamayacakları mesafelerde bulunmasının sakıncalı olduğunun altını çizdiler.

YETİŞTİRİLMESİ ÇOK ZOR

Latince adı Taxus olan ve porsukgillerden geldiği bilinen Porsuk Ağacı'nın Türkiye'de neslinin tükendiği belirtiliyor. Tohumdan yetiştirmenin oldukça zor olan ağacı yetiştirmek için %20 oranında bir başarı sağlandığı söyleniyor. Çoğalması için ideal bir yöntemin henüz bulunamamış olması yanında turuncu – kırmızı – yeşil renkli özgün meyve içerisinde bulunanan çekirdeğin çıkarılması şartı ile yenilebildiği kaynaklarda belirtilmesine rağmen meyvenin hem kendisi hem de çekirdeklerinin oldukça zehirli olduğu belirtiliyor. 

MEYVESİ AŞIRI DERECEDE ZEHİRLİ

Bazı kaynaklarda bitkinin meyvesinin çıkartılarak yenebileceğinin belirtilemesine karşın uzmanlar Porsuk Ağacı meyvesinin bütün kısımlarının zehirli olduğu belirtiyorlar. Özellikle meyve çekirdeğinin (tohumu) aşırı derecede zehirli olduğuna dikkat çekilirken, kuşların aksine insan midesinin meyve çekirdeğini parçalayabilme özelliği nedeniyle çekirdeğin yenmesi halinde mide asidiyle birlikte parçalanan zehirli alkoloidlerin ölüme kadar varan zehirlenmelere neden olduğu belirtiliyor.

SAVAŞLARIN KAZANILMASINA VESİLE OLMUŞTUR

Çiçekli bir bitki türü olan Porsuk ağacı, erkek ve dişi organ farklı ağaçlarda bulanan iki evciklidir. Porsuk ağacının savaşların kazanılmasına vesile olduğu, Porsuktan elde edilen ahşapların ise oldukça esnek bir o kadar da dayanıklı olduğu belirtilemektedir. Bu nedenle geleneksel yaylaların yapımında kullanılan Porsuk ağacı, bitkisinden de elde edilen taksol antikanserojen etkiye sahip bir maddedir ve günümüzde etkili olarak kanser tedavilerinde kullanılmaktadır. Eylül-Ekim den Aralık-Ocak aylarına kadar meyveleri, sanki ağaçta yeni yılı karşılar gibi çok güzel görüntü oluşturmaktadır.

 

MAÇKA PARKINDA 10 TANE VAR

Porsuk ağacının meyvesinden yedikten sonra ölen Şifa Yerli'nin babasının şikayeti üzerine araştırma yapan bilirkişi heyeti İstanbul Maçka Parkı Nişantaşı çıkışı kapısındaki bölümde 10 adet Porsuk ağacının olduğunu tespit etti. Bu ağacın taşıdığı zehir nedeni ile insanlardan ve canlılardan uzakta bulanan yerlerde bulunmaması gerektiği ve zehirli olduğuna dair uyarı levhalarının olması gerektiği ifade edildi.

2011 YILINDA BİR KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Maçka Parkında bulunan porsuk ağacının meyvesini yedikten sonra ölen Şifa Yerli'nin bu ağacın meyvesinden yedikten sonra hastaneye kaldırılan genç bir kadının kurtarlamayarak hayatını kaybettiği öğrenildi.

6 MÜHENDİSE DAVA AÇILDI

İstanbul Maçka Park'ında bulunan Porsuk ağacının meyvesini yiyen Şifa Yerli'nin zehirlenerek hayatını kaybetmesinden sonra Yerli'nin babası Ali Yerli'nin şikayeti üzerine savcılık tarafından inceleme başlatılması sonrasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yeşil Alanlar ve Tesisler Yapım'da çalışan Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne bağlı 6 mühendis ve teknisyen hakkında "Taksirle ölüme neden olma" suçu kapsamında dava açıldı.

Yorumlar