"PKK, askeri zafiyeti yükseltecek saldırılar düzenleyecek"

Türkiye, 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından terör örgütü PKK’nın saldırılarına devam ediyor. Peki, örgütün bu saldırıları düzenlemesinin sebepleri neler?

Türkiye bu sabah yine acı bir haberle güne başladı. Terör örgütü PKK, Şırnak’ın Cizre ilçesindeki polis kontrol merkezine bombalı saldırı düzenledi. Düzenlenen saldırıda 11 polisimiz şehidimiz olurken 75 polis memuru, 3 de vatandaş yaralandı.

Türkiye, 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından terör örgütleri PKK ve DAEŞ’in saldırılarına maruz kalmaya devam ediyor. FETÖ’nün başladığı yerden devam eden hain terör örgütleri özellikle Doğu bölgemizdeki illerimizde kanlı eylemlerini sürdürüyor. 

15 Temmuz darbe girişimiyle birlikte yeni Türkiye’nin yükselişini engellemeye çalışan hain odaklar Türkiye  üzerindeki eylemlerini sıklaştırmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri de Suriye’nin kuzeyindeki Cerablus bölgesine düzenlediği ‘Fırat Kalkanı’ operasyonuyla bu hain odaklara ne darbe girişimi ne de terör saldırılarının Türkiye’nin gücünden ve kararlılığından bir şeyi götürmediğini ortaya koydu.

Peki, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından PKK’nın eylemlerini sıklaştırmasında terör örgütü neyi amaçlıyor?  Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Cerablus’ta YPG/PYD güçlerini vurmasının bugün Şırnak’ın Cizre ilçesinde düzenlenen saldırıyla bir bağlantısı var mı? Tüm bu soruları ODTÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, AjansHaber için yanıtladı.

İşte ODTÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’nın AjansHaber’e yaptığı o çok özel değerlendirmeler;

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DE PKK’NIN SALDIRILARI DEVAM EDECEKTİR”

PKK’nın saldırıları öyle gözüküyor ki önümüzdeki dönemde de devam edecek. Türkiye’nin özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşadığı askeri zafiyeti kendi açılarından daha yükseltecek saldırılarda bulunacaklar.

“TÜRKİYE’NİN FIRAT KALKANI HAREKÂTI ORTAK ALINAN BİR KARAR”

Türkiye’nin Cerablus harekatı askeri motivasyonunu ve askeri moralini bozmamış bir ordu yapısı göstermek. Türkiye, bölgenin en önemli askeri güçlerinden biri. Joe Biden’ın Türkiye ziyareti ve operasyon konusunda destek vermesi bu işi tek başına değil, NATO, ABD ve AB ülkelerinin bilgisinde yaptığının göstergesi. Sadece Türkiye’nin tek başına aldığı bir karar değil.

“TÜRKİYE İÇERİDE PKK DIŞARIDA YPG İLE MÜCADELE ETMEYE BAŞLADI”

Kürt faktörü Ortadoğu’da Türkiye’nin başını ağrıtacak en önemli sorun. Türkiye, PKK ile içeride mücadele ederken dışarıda da YPG ile mücadele etmeye başladı. Suriye topraklarında bir YPG/PYD gerçeği var. Bu bölgedeki Kürt gerçeğinin farklı gerçeklikleri var. Kuzey Irak’taki Kürt gerçeğiyle, Türkiye’deki ya da Suriye’deki Kürt gerçeği farklı. Kürtlerin değişik ülkelerde değişik rejimlerde şuanda içinde bulundukları bir çatışma var. İşi bu konuda en zor olan Türkiye. Çünkü bütün bunları demokrasi kuralları içerisinde yapmak zorunda ve bütün dünyaya da insan haklarını ihlal etmediği yönünde görüntü vermesi gerekiyor.

“KILIÇDAROĞLU’NA SALDIRININ SEBEBİ AK PARTİ’YE YAKINLAŞIP HDP’DEN UZAKLAŞMASIDIR”

Ben önümüzdeki günlerin de sıcak geçeceğini düşünüyorum. PKK ile HDP arasında bir bağlantı olmadığı açıklanmadığı sürece Türkiye’nin parlamento içerisinde de HDP’yi dışlayacağını düşünüyorum. Anayasa görüşmelerine almayacağını düşünüyorum.  Dün CHP lideri Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırının etkisi, Kılıçdaroğlu’nun AK Parti ile yakınlaşma içerisine girmesidir.

“DEMİRTAŞ NE ZAMAN ‘YAPMAYIN’ DESE PKK SALDIRI DÜZENLİYOR”

Yenikapı ruhu olarak tanımladığımız durum CHP’yi AK Parti’ye yaklaştırırken doğal olarak HDP’den uzaklaştırdı. HDP tek başına kaldı. Bu Türkiye’de çok büyük bir infial de uyandırıyor. Çünkü ne zaman HDP lideri Demirtaş ‘bir olay yapmayın’ dese birkaç saat sonrasında PKK saldırıda bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP ve PKK’dan olan hayal kırıklığı kolay kolay geçecek bir şey değil. Barış süreci için önemli adımlar atılmıştı. Türkiye’nin 95 yıllık tarihinde yaşadığı en önemli barış süreciydi ancak başarısız oldu. Kürt siyasetçilerin ne istediklerini bilmemelerinden kaynaklanan bir siyaset sonucu barış sürecinin başarısız olduğunu düşünüyorum.

“PKK, TÜRKİYE’NİN İÇİNDE BULUNDUĞU DURUMDAN FAYDALANMAK İSTİYOR”

Terör örgütü PKK’nın amacı şuan Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan faydalanıp mümkün olduğunda zarar vermek ancak Suriye’deki Kürtlerle de bir araya gelmenin ne kadar zor olduğunu görüyor. Yani bir Kürt devletinin kurulabilmesi için güçlü bir yapının olması gerekiyor. Bu aşamada da bunun mümkün olmadığı zaten görülüyor.

PKK NEDEN POLİSLERİ HEDEF ALIYOR?

Son dönemde terör örgütü PKK’nın düzenlediği saldırıların askerden çok polise yönelik olmasını da değerlendiren Prof. Dr. Bağcı, “Askerler genelde kışlalarda olduğu için daha korunaklı. Oysaki saldırı yapılan binalar saldırıya açık binalar. Elazığ’da, Van’da bugün Cizre’de yapılan saldırılarda yol üzerinde saldırıya açık binalar olduğunu görebiliyoruz. Terör örgütü için bu binalar daha kolay hedefler. Polisle çatışmaya girmeleri ayrı bir strateji ancak bombalanan hedeflerin korumasızlığı dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı.

CİZRE SALDIRISININ CERABLUS’TA YPG’Yİ VURMASI BİR BAĞLANTISI VAR MI?

“Türkiye’nin dün Cerablus’ta YPG/PYD güçlerini vurmasının bugün Cizre’de yaşanan saldırıyla bağlantısı var mı?” sorusunu da yanıtlayan Prof. Dr. Bağcı,  “Türkiye’nin Cerablus’ta yaptığı güç gösterisidir. Kırmızı çizgilerindeki hassasiyetinin devam ettiğinin göstergesidir. Bunlar askeri önlemlerdir ancak kalıcı askeri önlemler değildir” ifadelerini kullandı.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir. 

Yorumlar