Piyasaları Brexit korkusu sardı!

Piyasalar 25 Haziran’da İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini oylayacağı Brexit’e odaklandı. Peki, İngiltere’nin AB’den çıkma oylaması piyasaları nasıl etkiler?

İngiltere,  AB’de kalıp kalmayacağını 25 Haziran’da halkın vereceği karara göre belirleyecek.  Referanduma günler kala dünya piyasaları kendini FED’in çarşamba günü alacağı faiz kararından çok Brexit’e odaklanmış durumda. Bu gelişmeler neticesinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin piyasaları yönlerini aşağı çevirdi.  

Peki, Brexit ve FED gündemi piyasalar için ne anlam ifade ediyor?

Bu iki gelişmeyi AjansHaber’e değerlendiren ekonomist Uğur Civelek, “ İngiltere’nin amacı AB’den ayrılmak değil, iyimser bir hava oluşturmak. Gelişen ekonomiler içine girdikleri tablodan çıkamıyor, buralara aktarılan gelişmiş ülke sermayeleri var ama çıkış yapamıyor. Piyasalar günü kurtamak için geçici durumları geri plana itmeyi veya kontrol edebildiği bir durumu tercih eder. Brexit geçici bir durum ama FED’in alacağı yükseliş kararı piyasalar için kalıcı. Piyasalar FED’den faiz artırımını yapmamasını ve sakin bir ortam oluşturmasını bekliyor.” ifadelerini kullandı.

Ekonomist Uğur Civelek, Brexit öncesinde ve sonrasında piyasaların olası durumunu AjansHaber’e anlattı:

“AMAÇLARI AB’DEN ÇIKMAK DEĞİL”

Brexit’in abartıldığını düşünüyorum. Kamuoyu yoklamaları ve propagandalar belli. İngiltere AB’den ayrılırsa yerine serbest ticarete benzer bir durumu koymaya çalışıyorlar. Niyetleri AB’den uzaklaşmak değil. İngiltere hep karşılıklı esasa dayalı bir politika izliyor. Almanya ve Fransa’dan farklı bir üyelikleri var. Brexit şu an bir aldatmaca referandumu ön plana çıkarıyorlar, başka bir unsuru konuşmaktan çekiniyorlar.

Ekonomist Civelek, dolar faizindeki yükseliş beklentisinin kalıcı olduğunu söyledi.

“BREXİT GEÇİCİ, FED KALICI UNSUR”

Ortadaki tabloda gelişen ekonomiler içine girdikleri durgunluktan çıkamıyor. Buralara giden büyük miktarda gelişmiş ülke sermayesi var ve buradan çıkış yapamıyor. İlerleyen zamanda büyüyen kayıplar yazacaklar.  Gelişenler, gelişmiş ülkelere bağlı gelişmiş ülkeler ise içine düşürüldüğü açmazdan çıkamıyor. Bu ortamda kırılganlık çok yüksek. Sıkıntının büyümesine Brexit ve FED’in faiz yükseltmesi tetikleyici bir unsur. Brexit geçici ama dolar faizindeki yükseliş beklentisi kalıcı bir olay.

“İNGİLTERE’NİN AB’DE KALMASI İYİMSER HAVA OLUŞTURACAK”

Şuanda elinde risk taşıyanların nasıl sakinleştirileceği ve mevcut pozisyonlarının nasıl korunacağı asıl soru. İngiltere’deki referandumunda AB içerisinde kalma çıkarsa yeni bir iyimser hava oluşturulacak.  Bu bir oyundan başka bir şey değil.

“FED FAİZ ARTIRIRSA PİYASALAR BREXİT’E ODAKLANACAK”

FED,  çarşamba akşamı faizlere yönelik bir açıklama yapacak. Piyasalar, FED’den şimdi ve temmuz ayına yönelik faizlerin yükseltilmemesine yönelik mesajın verilmesi, küresel piyasalarda kırılganlığın ön plan çıkması ve beklemede olduğunu ifade etmesini istiyor. Ama eğer faizler artarsa çok düşük bir ihtimal ama direk piyasalar kendilerini Brexit’e hedefleyecekler. İngiltere’deki kamuoyunda ise AB’de kalmaya yönelik propagandalar yapılıyor. Piyasaların iyimser bir politika izlemesi için yapılan bir oyun.

“İNSANLAR KENDİ ÇIKARLARINA ODAKLANDILAR”

Piyasalar her zaman kontrol edebilecekleri bir olayı ve bir durumu abartmayı, kontrol edemediği veya geçici bir durumu geri plana itmeyi günü kurtarmak için tercih eder. Brexit ve FED konusunu bu çerçevede incelemek gerekiyor. Oy kullanacak insanlara, İngiltere AB’den çıkarsa işini kaybede bilirisin aklına başına al gibi mesajlar veriliyor ve bu mesajların merkezini oluşturuyor. Gelişmiş ülkelerdeki insanlar kendi çıkarlarına odaklıdır. İnsanlarda oyunu buna göre kullanır ve bunu hedefleyen mesajlar verilir. Yönlendirmelerin net hedefi kararsızlardır ve beklenen hedefi verirlerse İngiltere AB’de kalır.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar