“Peşmerge- ÖSO- YPG ittifakı dengeyi değiştirdi ama..."

IŞİD’in kuşattığı Kobani’de Peşmerge durumu tersine çevirdi. Kobani’de yaşayan ve Türkiye’ye sığınan sivillerin büyük gruplar halinde Kobani’ye geri döndüğü iddialarını Mete Çubukçu AjansHaber’e değerlendirdi.

IŞİD’in aylardır kuşatma altında tuttuğu Kobani’de durum tersine dönüyor. Peşmerge’nin PYD’ye verdiği askeri destek sonrası kentin kontrolünün yeniden Kürt grupların eline geçtiği gelen son bilgiler arasında. Peki, bu durum IŞİD’in Kobani’den geri çekildiği anlamına mı geliyor?
  Rüdaw’ın haberine göre; IŞİD’in Kobani’yi kuşatmasının ardından Türkiye’ye sığınan sivil Kürt halkı büyük gruplar halinde geri dönmeye başladı. Ayrıca haberde, IŞİD’in bölgede oluşturulan YPG, Peşmerge ve ÖSO güçlerinin ittifakının ardından bozguna uğratıldığı da iddia edildi.    Gazeteci ve Yazar Mete Çubukçu IŞİD’in Kobani’de ki son durumuyla ilgili AjansHaber’e değerlendirmede bulundu;
“GERİ DÖNÜŞ SÖZ KONUSU DEĞİL”
Bu iddiaların üzerine bölgeden bilgilendirme alan Çubukçu iddiaların gerçek dışı olduğunu belirterek “Söylendiği gibi bir sivil dönüşü yok. Savaş devam ettiği için sınırlar geçilecek gibi değil. Oradaki sayıda 500- 1000 arası bir artış varmış. Belki gençler geçmiştir. Ama herhangi bir sivil dönüşü yok. “ dedi.
“IŞİD’E KARŞI SAVUNMANIN YANINDA SALDIRIYA DA GEÇİLDİ”
Kobani’de özellikle son dönemde gelen haberlere bakacak olursak IŞİD’in ilk zamanlarda ki gibi çok fazla yüklenemediğini ifade eden Çubukçu “Yüklendiğini ama buna karşılık verildiğini görüyoruz. Sayıları az olsa bile Peşmerge’nin özellikle tank gibi IŞİD’e karşı daha ciddi savunma yapacağı silahlarla geçmiş olması, YPG-PYD ve ÖSO’ya dâhil olan birliklerin birlikte savaşıyor olması, Amerikan bombardımanına devam ediyor olması IŞİD’in ilk günlerde ki çok yoğun ve hızlı saldırısını bir şekilde durdurmuş gibi görülüyor. Ama dün itibari ile baktığımızda IŞİD belli noktalardan saldırılarını sürdürüyor. Burada farklı olan şey orada ki savaşanlar IŞİD’in saldırılarına aynı cepheden karşılık veriyor. Ayrıca farklı cepheden IŞİD’e karşı onlar saldırıya geçiyor. Şimdiye kadar hep savunma durumundalardı. Yine savunma durumundalar ama gelen haberlere göre bazı noktalarda IŞİD’E saldırıya geçmiş durumdalar. “ ifadelerini kullandı.
“IŞİD ASKER TOPLAYIP KOBANİ’YE YÖNLENDİRİYOR”
Savaş Kobani’de tüm ağırlığıyla devam ettiğini vurgulayan Çubukçu “IŞİD’in saldırıların karşılıkta veriliyor. Oradaki kaynaklardan aldığımız haberlere göre IŞİD’in bu savunma pozisyonu karşısında sürekli asker toplamaya çalıştığı ve arka bölgelerden yeni birlikler, silahlar ve askerleri de Kobani’ye doğru yönlendirme çabası olduğunu görüyoruz. Evet, ilk gün ki gibi saldırılarını devam ettiriyor ama belli bir direniş daha organize bir direnişinde olduğunu Kobani’de söyleyebiliriz. Böyle devam ederse muhtemelen Kobani’de bir süre sonra IŞİD’in gücü tamamen ortadan kalkmasa da belli oranda kırılabilir. Tabi ki şöyle bir avantajları var. Arkadaki bölge kendilerine ait. Oradan çok kolay lojistik, insan ve silah sağlayabiliyorlar. O onları daha ayakta tutabiliyor.” dedi.
“IŞİD’İN GÜÇLERİ BÖLMESİ ZAYIFLADIĞINI GÖSTERİYOR”
“Peşmerge- ÖSO- YPG ittifakı bölgedeki güç dengesini değiştirdi diyebiliriz. Başından beri insandan çok silah ağırlığının önemli olduğu hep söyleniyordu. IŞİD’e karşı ağır silahların kullanılması onların gücünü kıracağı söyleniyordu bu da gerçekleşti. 3’lü bir koalisyon söz konusu. Savaşlarda hep bu böyledir. Cepheleri arttırırsanız karşı tarafın gücünü de bölmüş olursunuz. Nitekim şu an haritada IŞİD’in güçlerini böldüğü, böldüğü oranda da tamamen olmasa bile böylece zayıfladığı görülüyor.” diyen Gazeteci ve Yazar Mete Çubukçu IŞİD’in Kobani’de gücünün kırıldığını belirtti.   YASAL UYARI:  Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.
 

Yorumlar