Paralel Yapı, TSK'nın içine nasıl sızdı?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından en çok merak edilen, FETÖ’nün TSK’nın içine nasıl yapılandığı ve bu yapılanmayı nasıl kamufle ettiği sorusu oldu.

15 Temmuz’da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin içerisine sızmış Fethullahçı Terör Örgütü mensubu birçok üst düzey sözde askerin girişimi ile başlatılan hain girişim hem siyasi iktidarın hem de halkın kenetlenmesiyle birlikte ‘demokrasi bayramı’na dönüştü.

Bu hain girişimde 60'ı polis, 3'ü asker ve 145'i sivil toplam 208 vatandaşımız demokrasi şehidi olurken binlerce vatandaşımız da yaralandı.

15 Temmuz’da yaşanan bu hain girişimin ardından kamuoyunun en çok merak ettiği sorular ise, FETÖ’nün, ülkenin gözbebeği Türk Silahlı Kuvvetleri’nin içerisinde nasıl yapılandığı ve bu yapılanmayı bu kadar uzun süre nasıl kamufle ettiğiydi. Gazeteci-yazar Ahmet Taşgetiren bu soruları AjansHaber için yanıtladı.

İşte Gazeteci-yazar Ahmet Taşgetiren’in AjansHaber’e yaptığı o önemli tespitler:

FETÖ uzun bir dönem boyunca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin içine girmenin yolları aranmış o çalışmanın da ürünü olarak TSK’nın içine girilmiş ve üstlere doğru tırmanılmış. Silahlı kuvvetler bünyesine geçilmiş ve Silahlı Kuvvetler’in bir takım hassasiyetleri aşılarak ilerlenmiş ve yol alınmış.

TSK İÇİNDE KENDİLERİNİ KAMUFLE ETMEYİ NASIL BAŞARDILAR?

Kamufle edebilme yöntemleri üzerinde çok çalışılmış olduğun anlaşılıyor. Bu çalışmayı da bugüne kadar başarmışlar. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mensup olmanın bazı kriterleri var bu kriterleri iyi okumuşlar. Kendi inançları o kriterlerle uyuşmasa bile kendi inançlarını ve değerlerini gizlemeyi başarmışlar. Kriterlere uyarak kendi hedeflerini gerçekleştirmişler ve ilerlemişler. 

“DEVLET İÇERİSİNE NÜFUZ ETMEK İÇİN GÖZLEM YAPMIŞ VE YÖNTEM GELİŞTİRMİŞLER”

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Emniyet ve devlet kurumları içerisindeki temizleme operasyonlarını da değerlendiren Taşgetiren, “FETÖ’nün emniyet içerisinde izlediği yok TSK’dan farklı olabilir. Çünkü emniyet daha farklı kriterleri olan bir yapı değil. Diğer alanlarda da aynı kriterler söz konusu olmayabilir. Ancak bu yapının devlet bünyesinde etkinliği, nüfuzu artırmak için bir politika izlediği başından beri anlaşılıyor. Hassas devlet kurumlarında, yargı, emniyet, silahlı kuvvetler gibi alanlarda yapılanmak için özel bir politika izlediği anlaşılıyor. Hangi alana nasıl nüfuz etmek mümkünse onları okumuşlar, gözlemişler ve ona uygun yöntemler geliştirmişler” dedi.

“DEVLET DAHA HASSAS DAVRANACAKTIR”

Devlet olarak bundan sonra daha hassas davranılacaktır. En azından paralel devlet yapılanması oluşmaması için duyarlı bir yol izlenecek. Bu şu anlama gelmiyor, devlet bünyesinde şu veya bu düşünce çizgisindeki insanlara karşı devletin hassasiyet göstermesi anlamına gelmiyor. Camiadaki insanların belli bir aidiyet duyguları var ve paralel devlet haline gelmiş bulunuyor. Ancak insanların inançları ve düşünceleri olur. Devlette sorumluluk almak demek tek tip bir inanca sahip olmak anlamına gelmiyor.   Kriter şu, devlette görev alıyorsanız devletin size verdiği sorumlulukları ve diğer her şeyi kabul ediyorsunuz demektir. Devlette görev alıp başka hiyerarşik düzen içerisinde hareket etmek gerçek problem. Dolayısıyla devletin ayrı bir hiyerarşik aidiyet karşısında hassas davranacağı ortaya çıkıyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar