Pankreas kanseri tedavisinde büyük gelişme

Bilim adamları pankreas kanserinin tedavisinde büyük bir gelişmeye imza attılar. Londra Ünivesitesinde geliştirilen bir ilaç sayesinde hastaların ömrü uzatıldı.

Çağın vebası olarak nitelendirilen kanser, tedevisinin mümkün olmamasından dolayı hel yıl binlerce insanın ölmesine sebep oluyor. Bilim adamları nedeni henüz tam olarak çözülemeyen bu hastalık için araştırmalar yapıyor. Geçmiş yıllara nazaran kanser hastalığının tedavisinde ilerleme kaydeden bilim adamları, ölüme çok kısa sürede sebebiyet veren pankreas kanseri için yeni bir ilaç buldular. Pankreas kanseri tedavisinde yeni bir umut olarak görülen ilacın, bağışıklık sistemini harekete geçirerek pankeras üzerinde etkili olmayı başardığı açıklandı. Londra Ünivesitesinde bir ekip tarafından geliştirilen “IMM-101” adlı ilaç kemoterapi gören hastaların ömrünü 7 ay bazı hastaların ise 1 ila 3 yıl uzattığının görüldüğünü belirttiler.

KEMOTERAPİ GÖRENLERİN ÖMRÜ UZADI

Bilim adamları kanser tedavisinde her geçen gün yeni bir buluşa imza atıyorlar. İngiliz bilim insanları geliştirdikleri yeni bir ilaç ile pankreas kanserinin üzerinde etki etmeyi başardılar. "IMM-101" ismi verilen ilaç, Londra Üniversitesi'ninde araştırma yapann bir ekip tarafından üretildi. Bu ilaç ile bağışıklık sistemi uyandıralarak kemoterapi gören hastaların ömrünün yaklaşık 7 ay uzatıldığı, bazı hastalar için bu sürenin 1 ila 3 yıl uzadığının görüldüğü açıklandı.

HENÜZ DENEME AŞAMASINDA

bilim insalarının pankreas kanseri tedavisi için geliştirkleri ilaç henüz denema aşamasında araştırmayı yürüten ekip konu ile ilgili olarak "Kanser türleri içinde ölümlere en çok neden olan pankreas kanserini kontrol altına almaya aday bir ilaca ilk kez sahibiz" şeklinde açıklama yaparken, uzmanlar kanser tedavisinde kullanılan birçok kanser ilacının aksine bu ilacın henüz yan etkisinin gözlemlenmediğini de belirtiyor. Deneme aşamasındaki ilacın, piyasaya sürülüp, sürülmeyeceği konusunda henüz net bir durum yok.

140 TL KANSER TESPİT EDİLEBİLECEK

İngiliz bilim adamları geliştirmiş oldukları yeni bir test ile artık kanseri henüz belirtileri oluşmadan tespit edebilecekler. Galler'in Swansea kentindeki düzenlenen "İngiliz Bilim Festivali"nde (British Science Festival) duyurulan test, vücutta kanser olup olmadığını henüz semptomlar oluşmadan edebiliyor. Testin ücretinin Türk Lirası olarak 140 TL

140 liralık kan testiyle kanser tespit edilecekİngiliz Bilim Festivali'nde sonuçları açıklanan test, henüz semptomları oluşmadan vücutta kanser olup olmadığını tespit edebiliyor. Bilim insanlarının geliştirdiği bu testin 35 sterlinlik (yaklaşık 140 TL) olduğu, testin düşük maliyeti ve uygulama kolaylığı nedeniyle hastalıkla mücadele etmede büyük bir şans olduğu belirtiliyor.

PANKREAS KANSERİNİN 9 BELİRTİSİ

Sarılık; Genellikle ağrısız olur ve safra yolu tıkanıklığı olduğunda görülür. Pankreasın gövde ve kuyruk bölümündeki kanserlerde sarılık görülmeyebilir. Ciltte kaşıntılar sarılığın ön bulgusu olabilir.

Karnın üst bölgesinde sırta da yayılabilen karın ağrısı (Ağrı öne eğilince kısmen azalır, yemeklerden sonra ağrı artar)

Yağlı dışkılama (Dışkının rengi açılır, kötü koku olur, dışkı sifonu çekmekle kolayca temizlenmez)

İştahsızlık, erken doyma hissi, hazımsızlık, tedavilere yanıt vermeyen şişkinlik ve gaz

Yeni ve birden ortaya çıkan diyabet hastalığı

Halsizlik, kilo kaybı

Ağız tadının bozulması, gıdalara karşı kötü kokular ve tiksinti hissetme

Sebebi açıklanamamış bel ağrısı

Depresyon hali

Yorumlar