Özel harekatçıların nefes kesen eğitimleri

Türkiye’nin her yerinde karışında ‘operasyon’ denilince akla gelen ‘Özel Harekâtçılar’ kadınıyla erkeğiyle oldukça zorlu bir eğitimden geçiyorlar. İşte Türkiye’nin ‘gözbebeği’ olan kahramanların öyküsü...

Ankara Gölbaşı’ndaki Özel Harekât Dairesi 15 Temmuz darbe girişimi gecesi darbecilerin hedefi olmuştu. Ancak onlar yılmayıp o gecenin seyrinin değiştirdiler ve nefeslerin tutulduğu her anda olay yerine sessizce gelen ‘Özel Harekâtçılar’ zorlu bir eğitimden geçiyorlar.

TEMEL EĞİTİM 15 HAFTA

Özel Harekât polisleri, emniyette çalışan polis memurları ve Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) öğrencileri arasından gönüllülük esasına bağlı olarak seçilip yetiştiriliyor. Temel eğitimleri 15 hafta sürüyor. Temel eğitimi tamamlayanlar, yeteneklerine göre branş eğitimleri alıyorlar.

Ülke genelinde 30 ayrı yerde zırhlı araç sürücüsü, kuleci, keskin nişancı gibi eğitimler veriliyor. Bunların dışında harita, dağcılık, meskûn mahal, balık adam, acil müdahale, şüpheli araç durdurma, zırhlı araç kullanma eğitimleri gibi 41 hizmet içi eğitim veriliyor.

ŞARK İÇİN ÖZEL EĞİTİM

Şark’a gidecek olan Özel Harekât polislerine 3 hafta süren özel eğitimler veriliyor. Artan terör olayları ve canlı bomba saldırılarının ardından eğitim programını güncelleyen birim, sokak geçişleri, meskûn mahalde operasyon ve canlı bombaya müdahale gibi alanlarda da bilgi alıyorlar.

KADIN EĞİTMENLER ATIŞ EĞİTİMİ VERİYOR

Yeni alınacak Özel Harekâtçılara eğitim verecek ekip içerisinde kadın Özel Harekâtçılar da var. Kursiyerlere atış eğitimi veren 2 kadın polis, ‘Özel Harekâtçı olmayı kendimiz talep ettik, mesleğimizi severek yapıyoruz. Zorlandığımız noktalar oluyor elbette ama vatan sevgisi ağır basıyor. Özel Harekâtçı olmak isteyen adaylara eğitim veren ekibin içerisinde yer alıyoruz. Elimizden geldiğince kursiyerlere yardımcı olmaya çalışıyoruz’ diye konuştu.

‘ÖZEL HAREKÂTÇININ BIÇAĞINI SÜREKLİ BİLEMESİ GEREKİR’

Özel Harekâtçılar, kendilerinin diğer polislerle karıştırılmasından yakınarak şöyle diyor: ‘Özel Harekât, operasyonel bir birim. İstihbarat birimleri çalışmalarını yapar. Eğer silahlı bir mücadele olacaksa Özel Harekât’a iletirler, biz gider operasyonu yapar, yuvaya döneriz. Kamuoyunda yanlış bir algı var. Normal polisin önleme hizmetleri kapsamında yapması gereken görevleri bile Özel Harekât’la yapmaya çalışıyorlar. Bir yerlerde rutin bekleyen bir birim gibi çalışmamız bekleniyor, bu durum Özel Harekâtçıların ruhuna aykırı. Operasyon dışında sene başından itibaren yapmamız gereken periyodik atışlar ve eğitimlerimiz var, bizim bıçağımızı sürekli bilememiz gerekiyor.’

UÇAKSAVARLA KORUNMAYA BAŞLANDI

Darbe girişiminde roketlerin hedefi olan Özel Harekât Daire Başkanlığı’nda bulunanlar, o gece yaşananları ise şöyle anlattı: ‘Her gün yan yana çalıştığımız mesai arkadaşlarımızın cansız bedenleriyle karşılaştık. Bir yandan şehit arkadaşlarımızı araçlarla tahliye etmeye çalışırken, diğer yandan TRT, TÜRKSAT, Genelkurmay, Jandarma Genel Komutanlığı gibi kritik binalara ekip göndermemiz gerekiyordu. İlk kez Mehmetçik ile karşı karşıya geldik. Bizim herhangi bir tereddüdümüz olmadı, ortada Türk milletine karşı işlenmiş suç vardı. Sorumlusu kim olursa olsun gerekeni yaptık. Gözaltına aldığımız askerlerin ilk önce üniformalarını çıkarttırdık. Türk ordusu o üniformaları yüzyıllardır şerefle omuzlarında taşıdı, o hainlere yakıştıramadık. Bizler Türk askerinin her zaman yanındayız, onlar biziz, biz onlarız. Ama bu hainlerin askerlikle alakası yoktu. Darbe girişiminden sonra Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığı’nın hava savunmasına yönelik yeni tedbirler aldık. Alan içerisinde 3-4 yere uçaksavar kuleleri, tepelerdeki alanlara da Stinger füzeleri kurduk.’

GÜNEYDOĞU’DA 149 ŞEHİT

Geçen yıl güneydoğu’da başlatılan operasyonlarda Özel Harekâtçılar da yer aldı. 149 Özel Harekâtçı polis, operasyonlarda şehit oldu. Kuruluşundan bu yana ise toplam 362 Özel Harekâtçı’nın şehit düştüğü öğrenildi.

1983’TE KURULDU

Özel Harekât Daire Başkanlığı, banka soygunu ve terör eylemlerine müdahale, rehine kurtarma gibi olağanüstü durumlar ve baskınlar için 1983 yılında kuruldu. Genel olarak terörle mücadele alanında yoğunlaşan timler, her şartta operasyon yapabilme kabiliyetine sahip. Balıkesir ve Ankara Gölbaşı’ndaki eğitim birimlerinden başarıyla mezun olan Özel Harekât polisleri, genellikle Doğu ve Güneydoğu’daki terör bölgelerinde görev alıyor.

Yorumlar