OPEC'in petrol kararı

Avusturya'nın başkenti Viyana'da toplanan OPEC ve OPEC dışı ülkeler, günlük petrol üretimini azaltma kararı aldı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Enerji ve Sanayi Bakanı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Konferansı'nın Başkanı olan; Suhail bin Muhammed el Mazrui'ye göre OPEC, günlük 800 bin varil petrol üretimi kısacak; OPEC dışı ülkeler ise günlük 400 bin varil petrol üretimini azaltacak. Bu karar ile birlikte; toplam 1 milyon 200 varil kesinti kararı alınmış oldu.

Viyana'da  gerçekleştirilen; 5. OPEC ve OPEC dışı ülkeler toplantısı sonrasında ortak basın toplantısında Suhail bin Muhammed el Mazrui bir konuşma yaptı. Konuşmasında, görüşmelerin beklenen süreden daha uzun sürdüğünü belirterek, başarılı bir karar almış olduklarını iletti.

1,2 milyon varil kesintisi kararı

El Mazrui, bu kararın alınması husunda Rusya'nın başta yer aldığını, OPEC dışı ülkelere müteşekkir olduğunu belirtip; OPEC'in günlük 800 bin varil petrol üretimini kısma kararı aldığını, OPEC dışı ülkelerin ise günlük 400 bin varil azaltma kararı aldığını, böylece toplamda 1 milyon 200 varil kesinti kararı alınmış olduğunu iletti.

OPEC üyelerinin almış olduğu, basın mensuplarına aktarılan kararda, petrol üretiminin azaltılmasının yanında üretim kesintisinin 2019'un Ocak ayında başlatılacağı, yılın ilk 6 ayında uygulanacağı belirtildi.

OPEC 175. Olağan Toplantısı, 15 üye ülkenin enerji ve petrol bakanlarının katılımı ile birlikte dün başlatılmış; basın açıklamasının yapılmayacağı iletilmişti..

Amerika, Rusya ve Suudi Arabistan ülkelerinde ham petrol üretiminin rekor seviyelere ulaşması ve küresel petrol piyasasındaki arz fazlası petrolün artması sonucunda, küresel olarak yaygın tüketilen Brent türü ham petrolün varil başına olan fiyatında düşüş gözlemlenmişti.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı 4 Ekim'de  86 dolar iken , 29 Kasım'da yüzde 33 düşerek  57,5 dolara azalmıştı.

Geçen hafta yayımlanan bir rapora göre, OPEC Ekonomik Komisyonu; petrol fiyat dengesi için günlük toplam kısıntının en az 1,3 milyon varil olarak gerçekleşmesi gerektiği önermişti.

Katar Enerji Bakanı Saad Şeride el-Kabi, 1 Ocak 2019 itibari ile OPEC’ten ülkesinin çekileceğini iletmişti.

2016’da petrol üretiminin günlük 1,8 milyon varil azaltılması kararı, OPEC ve OPEC dışı petrol üreticileri tarafından alınmış; fakat bu karardan 2017  mayıs ayında vazgeçilip üretimde artışa gidilmişti.

 

Yorumlar