ABD Başkanı Obama kendisine küfreden Filipinler Devlet Başkanı Duterte'yle görüşmeyecek

ABD Başkanı Obama'yla Filipinler Devlet Başkanı Duterte arasında Laos'taki ASEAN Zirvesi'nde yapılması planlanan görüşme, Duterte'nin Obama'ya küfretmesi üzerine iptal edildi.

ABD Başkanı Obama'yla Filipinler Devlet Başkanı Duterte arasında Laos'taki ASEAN Zirvesi'nde yapılması planlanan görüşme, Duterte'nin Obama'ya küfretmesi üzerine iptal edildi.

ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) Zirvesi kapsamında öngörülen, Obama-Duterte görüşmesinin yapılmayacağını açıklayan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, Obama'nın, Duterte yerine Güney Kore Cumhurbaşkanı ile görüşeceğini açıkladı.

OBAMA'NIN AÇIKLAMASINA KÜFÜRLE KARŞILIK VERDİ

Obama'nın Filipinler'de uyuşturucu ile mücadele kapsamında yürütülen operasyonlarda, hükümet güçleri tarafından yapıldığı iddia edilen yargısız infazları gündeme getireceğini belirtmesi üzerine Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, "O.... çocuğu, eğer bunu yaparsan görüşmede suratına küfredeceğim" açıklamasını yaptı.

DUTERTE YERİNE PARK GEUN-HYE

Price, Obama'nın Duterte yerine Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ile görüşeceğini açıkladı.

İLK GÖRÜŞME OLACAKTI

Haziran ayında Filipinler Devlet Başkanı koltuğuna oturan Duterte'nin ABD Başkanı Barack Obama'yla ilk görüşmesi olacaktı.

OBAMA, ÇİN'DE PUTİN'LE BİRARAYA GELDİ

G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin'in Hangcou kentinde bir araya geldi.

SURİYE VE UKRAYNA KONUŞULDU

Obama ve Putin önce heyetler arası görüşmelere başkanlık yaptı. Ardından baş başa görüşmelere geçen ikilinin konusu Suriye ve Ukrayna’nın akıbetiydi.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, Putin ve Obama'nın "planlanandan daha uzun ve iyi geçen bir görüşme" yaptıklarını, çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

GÖRÜŞMELERDE İLERLEME KAYDEDİLDİ

Beyaz Saray yetkilisi de iki liderin El Kaide, El Nusra ve DAEŞ’le mücadele konularında anlaşmaya varılması ve Suriye’de şiddetin azaltılması, insani yardım sağlanması için ortaya konan çabaları değerlendirdiğini belirterek, "Sabah dışişleri bakanları Kerry ve Lavrov’un görüşmeleri dahil olmak üzere yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildi." dedi.

KERRY VE LAVROV'A BIRAKTILAR

Obama ve Putin’in görüştüğü ateşkesin nasıl olacağına ilişkin soru işaretlerinin giderildiğini belirten yetkili, liderlerin, anlaşmanın nasıl sağlanabileceğinin değerlendirmesini Kerry ve Lavrov’a bıraktıklarını belirtti.

Basın mensuplarına konuşan yetkili, anlaşma konusunda ön plana çıkan problemlerin ‘teknik’ meselelerden kaynaklandığını belirtti. "Cenevre'deki son görüşmelerde bazı geri adımlar olsa da bugün en azından yola çıktığımız yere, işin aslına dönüldüğünü düşünüyorum.” diye konuştu.

Yorumlar