Normalleşme sürecinin ardından Türk ekonomisini ne bekliyor?

Yılın ilk yarısında Türk ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmeler sonrasında Rusya ve İsrail’le atılan normalleşme adımları yılın ikinci yarısında ekonomiyi nasıl etkileyecek?

Türkiye 2016 yılının ilk yarısına bölgede yaşanan terör ve ikili ilişkilerden kaynaklanan sorunlardan dolayı turizm başta olmak üzere birçok sektörde iyi bir başlangıç yapamadı. Rusya ile yaşanan uçak kriziyle birlikte çiftçinin ürünleri değerinin altından satın alınırken, yaz sezonuna hazırlık yapan turizmciler ise bu yılı nasıl atlatacağının derdindeydi.

Turizmciler Haziran ayını kayıpla kapatsa da son dönemde radikal bir kararla hem Rusya hem de İsrail’le alınan normalleşme kararı Türkiye’de sevinçle karşılandı. Bu haber en çok ‘bacasız sanayi’ olarak adlandırılan Türk turizmcisinin hoşuna gitti.  Alınan karar doğrultusunda Türkiye’ye yönelik turizm yasağı kaldırıldı ve İlk Rus kafilesi Antalya’ya geldi.

AjansHaber’e son gelişmeleri değerlendiren Prof. Dr. Kaya Ardıç, ekonomik çalkantının önümüzdeki seneye kadar etkisini sürdüreceğini belirtti.

Prof. Dr. Kaya Ardıç, şu değerlendirmelerde bulundu:

“KAYBEDİLEN İVMEYE ANCAK ÖNÜMÜZDEKİ SENE DÖNERİZ”

Dışarıda da Brexit sonrası bir çalkantı oldu ve duruldu. Hiç kuşkusuz Türkiye’nin yaşadığı ciddi sorunların başında turizm gelirlerindeki düşme ve ihracat gelirlerindeki azalma geliyordu.  Kaybedilen ivmeye ancak önümüzdeki sene döneriz.

TURİSTLERDEN 1,9 MİLYAR DOLARLIK GELİR

Hem İsrail ile hem Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi her iki tarafın yararına olan bir süreç. Dolayısıyla Türkiye tabi bundan kazançlı çıkacaktır. Türkiye’nin Rus turistlerinden yaklaşık 1,9 milyar dolarlık yıllık turizm geliri oluyor. Tekrar buna döneceğiz. Çünkü çok radikal çok kesin bir düşüş oldu. Hem Rusya’ya yaptığımız ihracat; sebze, meyve ve diğer ürünlerde bir artış olacak. İhracat gelirimiz oradan bir parça artacak.

Tabi bunun olumsuz etkisi de içeride bu sefer Rusya’ya ihraç edilemeyen meyve sebze başta olmak üzere ürünlerin iç piyasaya verilmesinin yarattığı geçici ucuzluk maalesef bitecek. Gıda fiyatlarındaki özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış enflasyonun yükselmesine yol açacak. Dolayısıyla enflasyondaki yükseliş trendin yanı sıra ihracat ve turizm gelirlerindeki artışla, artısı eksisi çok daha fazla olacak bu dönem.

“İKİNCİ ÇEYREKTE BÜYÜME DÜŞECEK”

Yılın ilk çeyreğinde tahminlerin çok ötesinde yüzde 4.8’lik bir büyüme oldu ama ikinci çeyrekte maalesef bu olmayacak. İkinci çeyrekte çok daha düşük bir büyümeyle karşılaşacağız. Çünkü öncü göstergeler, imalat sanayi kapasitesi kullanımı olsun, sanayi üretim endeksi olsun bunu işaret ediyor. PMI endeksi 7 yılın en düşük düzeyinde şu an. Türk ekonomisi, dolayısıyla baya bir durgunluk, yavaşlama sürecine girdi. İkinci çeyrekte bunların etkisini -0 olacak şekilde olmasa da 4.8’in yarısı olarak göreceğiz.

 

“YIL SONUNDA EN AZ YÜZDE 3 BÜYÜRÜZ”

Dolayısıyla bu ikinci çeyrekten sonra üçüncü çeyrekte de bir parça kıpırdama olur. İkinci çeyreğe göre bir artış gerçekleşir.  Türk ekonomisinin  yıl sonunu da herhalde 3-3.5 gibi bir büyümeyle kapatma şansı hala var. İlk çeyreğin büyümesinin 4.8 olmasından dolayı seneyi 3’ün altında kalmadan bitiririz. 

  YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar