Bob Dylan Nobel Edebiyat Ödülü 2016'yı kucakladı

2016 Nobel Edebiyat Ödülü, sahibini buldu. Amerika'nın en ünlü müzisyenlerinden Bob Dylan, ödüle layık görüldü

Nobel Edebiyat ödülü bu sene ki kazananı açıklandı. Komite tarafından belirlenen isim ABD'nin en ünlü müzisyenlerinden biri olan Bob Dylan' verildi. Amerika müziğinde yeni bir şiirsel akım oluşturan eseri özelliği ile bu ödüle layık görüldüğü açıklandıktan sonra 1997 senesinde Nobel ödüllü Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü adlı oyunun yazarlığını üstlenen ünlü yazar Dario Fo hayatını kaybettiği haberleri duyuldu.

NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ BU SENE DE SAHİBİNİ BULDU

13 Ekim 2016 saat 14.00 itibari ile #NobelPrize TT'si olan nobel ödüllerinin hakimi ve sahibi olan Bob Dylan, Amerikanın şiirsel akımını başlattı. Ünlü yazarın Türkçe'ye çevrilmiş bir eseri olduğu ve 'Tarantula' çevirisi ile sunulduğu belirtilirken, Türkçe tercüme tek kitabı olduğu da  belirtildi.

1997 NOBEL ÖDÜLÜ SAHİBİ DARİ FO HAYATINI KAYBETTİ

Ödülün açıklanamasının akabinde çok ünlü oyun yazarı 90 yaşındaki Dario Fo'nun hayatını kaybettiği açıklaması da yapıldı. İtalya başta olmak üzere, tüm dünyada politik hicivleriyle tanınmaktaydı. En önemli eserinin Türkçe uyarlamasıyla 'Yüzsüz' olarak bilinen Fo, Türkiye'de oyunlarının yasaklandığı iddialarına da tepkisel yorum yapmıştı. 

DARBE GİRİŞİMİNDEN SONRA YASAK GELDİ

Darbe girişimi akabinde özellkle de siyasal oyunlarının Türkiye'de yasaklanması iddialarına FO çok çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. “Bundan onur duyuyorum, ikinci kez Nobel kazanmak gibi” demesinin akabinde Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü Basın Danışmanı Yılmaz Serter Kırçıl; Çehov, Brecht ve Dario Fo gibi ünlü isimlerin ülkede yasaklandığı konusunun gerçek olmadığını açıklamıştı.Oyunlarında güncel sorunları konu edinen ünlü edebiyatçı bu eserlerinden en ünlü olan Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü eseriyle 1997 senes nobel edebiyat ödülüne layık görülmüştü.

Yorumlar