NATO'nun kritik Awacs kararı!

NATO, terörle mücadele kapsamında erken uyarı uçaklarını (AWACS) Türkiye’ye gönderiyor. Gönderilen uçaklar Türk hava sahasından Suriye ve Irak’taki aktif terör faaliyetlerini gözlemleyecek.

Daha önce Patriot füze bataryalarını Türkiye’ye konuşlandıran NATO, Suriye’de aktif görev almaya başlıyor.  IŞİD’le mücadele kapsamında Türkiye’ye, AWACS uçakları gönderilecek. Gönderilen uçaklar Suriye ve Irak’taki terör gruplarını takip edip, istihbarat toplayacak.

Strateji uzmanlarına göre yaşanan bu sıcak gelişme Türkiye’nin NATO’ya terörle mücadeleye konusunda talebinin kabul edildiğini gösteriyor.

Eski Avrupa Birliği Bakanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, “Türkiye’nin başından beri istediği bir karardı. Alınan karar terörle mücadelede sorumluluğun tüm NATO üyelerince paylaşılması anlamına geliyor. NATO’nun attığı adım tüm istihbarat bilgileri ve seyrüseferin takibi için gerekli ayrıca Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu hatırlatan gerekli bir adımdı. Türkiye bu gelişmeden sonra Rusya ve NATO düzleminde yeni bir sorun çıkmasına izin vermez.” ifadelerini kullandı.

Eski AB Bakanı Prof. Dedeoğlu, NATO’nun aldığı kararın etkisini ve sonuçlarını AjansHaber’e değerlendirdi.


“NATO, TERÖRLE MÜCADELEDE AKTİF HALE GELDİ”

Türkiye’ye gönderilen AWACS’lar NATO’nun terörle mücadele konusunda daha aktif hale geldiğini ifade eder. Türkiye’nin başından beri istediği bir karardı. NATO üyesi olarak Türkiye’den gelen talebin kabul edildiğini görüyoruz. Bu karar daha etkin bir mücadeleye yol açabilir. Uçaklar, başta DAEŞ olmak üzere birçok terör gruplarının seyrüsefer ve ticaret gelir yollarının denetlemesine ve bilgi toplanmasına yardımcı olur. Sorumluluğunda tüm NATO üyelerince paylaşılması anlamına gelir.

“PATRİOTLARIN TERÖRLE MÜCADELEDE ETKİSİ OLMADI”

Daha önce NATO, Patriot bataryalarını Türkiye’ye konuşlandırmıştı. Bataryaların Türkiye’de olması çok anlamlı değildi. Terörle mücadelede bir etkisi olmayacaktı. Tüm istihbarat bilgileri ve seyrüseferin takibi için gerekli ayrıca Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu hatırlatan gerekli bir uygulamadır.

“AVRUPA’DA RUS KORKUSU SICAK TUTULMAYA ÇALIŞILIYOR”

Türkiye’nin Rus ve NATO ilişkilerinde konumu oldukça önemli. NATO ve Rusya’nın Türkiye topraklarında gerilmesine Türk hükümeti asla izin vermez. Bunu herkes bildiği için Türkiye üzerinden bunlar yapılıyor. Avrupa’da işler farklı. Ukrayna kriziyle iki taraf büyük bir yarılma yaşandı. Daha çok Avrupa’da Rusya korkusunu harekete geçirmeye yönelik politik yanı var bu işin.  Türkiye, bu tarzda bir korku yaratmak söz konusu değil. Yaşanan süreç Avrupa’yı NATO içerisine yapıştırmaya yönelik. Doğu Avrupa ülkelerinde Rus tehditi ihtimalini sıcak tutmak NATO stratejisidir.

“ATILAN ADIM 10 AYAKTAN 1’İNİ OLUŞTURUYOR”

Atılan adım terörle mücadele de bulunan 10 ayaktan biri güçlendiriliyor. Terör konusunda işe yarar. Caydırıcı ve gövde gösterisi olması açısından. En önemlisi bu konuda NATO ülkelerinin ittifak halinde davranma zahmeti sergilemiş olmalarıdır. 

 YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar