Mursi’ye 1 idam 1 müebbet! Şimdi ne olacak?

Askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi’ye son olarak ‘Katar adına casusluk’ yaptığı gerekçesiyle süren dava 25 yıl hapis cezası verildi. Cezalar toplamda 40 yılı bulurken idamına da ferman çıktı.

Recep Demircan/AjansHaber

2013 yılında askeri darbeyle görevinden indirilen Mısır’ın ilk seçimle gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye 18 Haziran’da ‘Katar adına casusluk’ yapmakla suçlandığı davanın karar duruşmasında 25 yıl müebbet hapis cezası, diğer suçlardan 15 yıl olmak üzere toplamda 40 yıl hapis cezası verildi.

‘İDAMA ENGEL YOK’ AÇIKLAMASI

Mursi hakkında 40 yıl ceza verilmesine karşın Mısır Yasaları gereğince sadece müebbet hapis cezası uygulanacak. Mısır müftüsü Şevki Allam, ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi ve diğer tutuklular hakkında " verilen idam cezasını onayladığını ve infazın gerçekleşmesinin önünde bir engel kalmadığını bildirdi.

“SİSİ’Yİ KONTROL ALTINDA TUTARAK İDAMI ERTELETİRLER”

Mursi’ye verilen cezaları değerlendiren Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF) Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, “Mahkemenin bütün kararlarının hukuk değil, siyasi ve hatta ideolojik olduğunu bütün dünya biliyor. Dünyanın gözü önünde bir oyun oynanıyor. Fakat aynı rahatlıkla idamları uygulaması mümkün görülmüyor kanaatimce. Toplumsal patlamalarda bu çevreler de zarar göreceği için Sisi’yi kontrol altında tutarak idamları erteletirler.” İfadelerini kullandı.

ORDAF Başkanı Zekeriya Kurşun, Mursi’ye verilen cezaların görünen ve görünmeyen kısımlarını AjansHaber’e değerlendirdi.

“DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE OYUN OYNANIYOR”

Mahkemenin bütün kararlarının hukuk değil, siyasi ve hatta ideolojik olduğunu bütün dünya biliyor. Dünyanın gözü önünde bir oyun oynanıyor. Fakat karmaşık bir süreçten geçen Mısır ve Arap Baharından etkilenen diğer ülkelerin geleceği konusunda karar veremeyenler veya verdiği kararları uygulayamayanlar sahnelenen bu oyunu kötünün iyisi olarak kabul ediyorlar. Bu da tabii olarak Mısır'da Sisi taraftarlarının rejimlerini yerleştirme adına özgürlük alanı ve imkanı tanıyor.

Kurşun, idamın uygulanmasının toplumsal patlamalara sebep olabileceğini belirtti.

“AYNI RAHATLIKLA İDAMLARI UYGULAMASI MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR”

Mısır bu kararları ile ciddi bir risk alarak, toplumsal itaati şiddet göstererek sağlamaya çalışıyor. Devlet geleneklerinde siyasi idam kararları olduğu için kendisini rahat hissediyor. Fakat aynı rahatlıkla idamları uygulaması mümkün görülmüyor kanaatimce. Çünkü Arap Baharı süreci Mısır'da ve Mısır dışında toplumları götüreceği en uç noktaya taşıdığından, bundan fazla gerilmesi büyük yeni Mısır'ın kaldıramayacağı toplumsal patlamalara sebep olabilir.

“SİSİ’Yİ KONTROL ALTINDA TUTUP İDAMI ERTELETEBİLİRLER”

Sistem baştan ayağa zaten anti demokratik. ABD, AB ve pek çok uluslararası kuruluşların ve finans çevrelerinin kısmen desteğini alıyor. Özellikle Mısır gibi büyük bir ülkede uluslararası şirketlerin de büyük çıkarları ve yatırımları bulunmaktadır. Ekonomiyi ve büyük yatırımları asker kontrol ettiği için bu çevreler ile şu anda bir sıkıntısı görülmüyor Mısır darbe yönetiminin. Ancak bunun da bir sınırı var ve toplumsal patlamalarda bu çevreler de zarar göreceği için Sisi’yi kontrol altında tutarak idamları erteletirler.

“İLİŞKİLERİ OLUMSUZ ETKİLEYEN LOBİLER YENİ KARARLARLA TAHRİK OLACAK”

Türkiye Mısır ilişkilerinde çok az da olsa olumlu sinyaller almaya başlamıştık. İlişkileri geren lobiler karşılıklı olarak sessiz bir anlaşmaya varmışlardı. Kuşkusuz bu yeni kararlar yine bu lobileri tahrik edecektir. Fakat Türk Mısır ilişkilerinin gerginliğinin bölgeye verdiği zararları müşahede eden hatta bu gerginliklerin doğrudan Mursi’yi ve diğer yargılananlara zarar verdiğini düşünen aklı selim ilişkileri ahlaki nedenler ile geliştirmese bile daha kötüye döndürmeyecektir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar