Murat Kurum Genel Kurul'da milletvekillerinin soruları yanıtladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Bu millet size yetkiyi verip de terör örgütünü destekleyecek bütçe yaptırmaz." dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Meclis Genel Kurulu'nda 2022 yılı bütçe görüşmelerinde kürsüdeydi.

Kanal İstanbul projesine vurgu yapan Bakan Kurum, bugüne kadar yapılan millet bahçelerini anlattı.

"Nasıl ki dün Marmaray’ı, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü ve Osmangazi Köprümüzü, 1 milyonu aşkın sosyal konutlarımızı, millet bahçelerimizi yaptıysak Allah'ın izni, milletin destekleriyle Kanal İstanbul projesini de yapacağız. "81 şehrimizde 81 milyon metrekare” millet bahçesi hedefiyle çıktığımız yolda, bugün tam 67 milyon metrekareye ulaştık. Şehirlerimizin en kıymetli yerlerinde inşa ettiğimiz 410 millet bahçemizi de kararlılıkla yapıyoruz."

"2022'de İzmir'de evine kavuşamayan depremzede kalmayacak"

İzmir'de başlatılan kentsel dönüşüm projesini hatırlatan Kurum'un hedefinde CHP vardı.

"İşte bugün sizin partiniz tarafından yönetilen İzmir’de, toplam 5400 konutluk İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşüm projesini biz başlattık. 26 Kasım’da, 9 ay gibi kısa bir sürede İzmirli kardeşlerimize teslim ettik. İnşallah 2022’de İzmir’de; evine kavuşmayan tek bir depremzede kardeşimiz kalmayacak. İzmir’de daha çok büyük işler yapacağız. İzmir’i CHP’nin insafına bırakmayacağız."

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Genel Kurulda milletvekillerinin sorularına yanıt verdi. Kurum, kendisine sataşan HDP Grup Başkanvekili'ne şu sözlerle yanıt verdi:

"Yakıp yıkanlar yapmanın ne demek olduğunu bilemezler"

"Siz, bütün Kürtler adına, Kürt kardeşlerimiz adına konuşma hakkını nereden alıyorsunuz. Size bu hakkı kim veriyor? Bunu merak ediyorum. Siz, 'yakmak' diyorsunuz, 'yıkmak' diyorsunuz. Siz yakıp yıkarsınız biz yaparız. Yakıp yıkanlar yapmanın ne demek olduğunu bilemezler. Milleti memnun etmek ne demektir bunu bilmezler.

"Bu millet size yetkiyi verip de terör örgütünü destekleyecek bütçe yaptırmaz"

Demokrasi demokrasi diyorsunuz, eleştirilere sabredemiyorsunuz. Kayyum belediyelerinden bahsediyorsunuz. Siz hep ömrünüzü umutlanmakla geçirdiniz, bundan sonra da aynı umutlanmayı geçireceksiniz. Umutlarınızı milletimiz yine boşa çıkaracak. Bu millet size yetkiyi verip de terör örgütünü destekleyecek bütçe yaptırmaz. Siz hala bunu öğrenemediniz."

"Depremle alakalı, kentsel dönüşümle alakalı bize kim geliyorsa ona yardım edeceğiz"

Kentsel dönüşümle alakalı ne İzmir de ne de Türkiye'nin başka ilinde bekleyen bir dosya olmadığını vurgulayan Kurum, İzmir'de hem Büyükşehir Belediyesine, hem Bayraklı Belediyesine millet için yapılması gereken her türlü desteği vereceğini söylediğini aktardı. Kurum, "Depremle alakalı, kentsel dönüşümle alakalı bize kim geliyorsa ona yardım edeceğiz. Kimseyi ayırt etmeyeceğiz." diye konuştu.

"Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 20 yıldır boyunuzun ölçüsünü veriyoruz"

Millete hizmet etmek için çalıştığını ve 81 ile gittiğini anlatan Kurum, Hakkari'ye de Şırnak'a da, İzmir'e de gideceğini söyledi. Kurum, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'e yönelik, "Sayın Özel, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 20 yıldır boyunuzun ölçüsünü veriyoruz." ifadesini kullandı.

SALDA GÖLÜ

Salda Gölü ve çevresini de tıpkı Marmara Denizi gibi Özel Çevre Koruma alanı ilan ettiklerini belirten Bakan Kurum, “Hani hep Salda üzerinden bize iftira atan, milletimizi aldatan arkadaşlardan ricam, özellikle iyi dinlemeleridir. Bakın Salda’daki son durum şudur! Araçlar artık gölün çok uzağında, kıyısına kadar giremiyor. Çöp yığınları artık yok. İmara açıyorsunuz dediğiniz Salda’da, göl çevresinde derme çatma kaçak yapıların tamamını yıktık. Beyaz Adalar bölgesine ziyaretçi kısıtlaması getirdik. Salda Gölü’müzün su kalitesini iyileştirdik. Salda çevresinde bir çivi bile çakmadan ahşap yapılarla vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderdik” ifadelerini kullandı.

Yorumlar