Muharrem Ayı Orucu imsak ve iftar vakitleri belli oldu

Muharrem ayının 2 Ekim Pazar günü başlamasıyla Muharrem ayının ilk on günü oruç tutacak vatandaşlar imsak ve iftar yapmaya başladılar. Bu güne özel yapılan niyet ile Muharrem’in birinci günü başlayan oruç, Aşure günüden sonra bitecek.

İslam Âleminde önemli bir yeri olan Muharrem ayı başladı. Peygamber Efendimizin Allah’ın ayı olarak buyurduğu bu önemli ayda tutulan muharrem orucu ile ilgili olarak “Ramazan orucundan sonra, tutulan oruçların en faziletlisi Allah'a izafet ile şereflendirilen Muharrem ayındaki oruçtur." Buyurmuştur. İslam Âlimlerine göre, Muharrem ayının İlk günü, 9. , 10. ve 11. Günü oruç tutmanın fazileti büyüktür. Bugünler dışında da oruç tutulabilir. Muharrem ayının onuncu günü Aşure Günü’dür. Pek çok önemli olayın yaşandığı "Aşûra Günü’nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir “ Peygamber Efendimiz bu günde de oruç tutmuştur. Muharrem orucunun niyeti, bu aya hürmet için "Allah’ım Rıza-i şerifin için oruç tutmaya "ya da “Muharrem orucu tutmaya” şeklinde yapılabilmektedir. Muharrem ayında oruç tutanlar il il  imsak ve iftar vakitlerini ise; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi sitesi http://www.diyanet.gov.tr/ den yaşandıkları illere göre öğrenilebilecek.

EN FAZİLETLİ ORUÇ

Muharrem orucu, Peygamber Efendimizin Hadis-i Şerif’inde "Ramazan orucundan sonra, tutulan oruçların en faziletlisi Allah'a izafet ile şereflendirilen Muharrem ayındaki oruçtur." buyurduğu üzere "Ramazan orucundan sonra, tutulan oruçların en faziletlisi Allah'a izafet ile şereflendirilen Muharrem ayındaki oruçtur." Tarihte pek çok önemli hadiselerin meydana geldiği bu ayda Müslümanlar, bu ayın ilk on gününü oruçlu olarak geçirirler. Bu oruç kesintisiz olarak tutulabildiği gibi Muharrem’in 9. 10. Ve 11 günleri de tutulabilmektedir. Hazreti İbn-i Abbas (Radıyallâhu Anhüma)'dan rivayet edilen bir Hadis-i şerifte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurmaktadır: "Her kim, herhangi bir haram ay içinde Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü olmak üzere üç günü (peş peşe) oruçlu geçirirse, kendisine (bu oruç karşılığında) iki sene, (diğer bir rivayette) yedi yüz sene (diğer bir rivayette de) dokuz yüz sene (nafile ibadet) sevabı verilir."

 

"İLK ON GÜN ORUCU"

İslam Alimleri tarafından Ramazan Oruç’undan sonra en faziletli oruç olarak tabir edilen “Muharrem Orucu” hadis-i şeriflerde "Ramazan ayının orucundan sonra en faziletli oruç Allâh-u Te'âlâ'nın ayı olan Muharrem ayındaki oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz ise gece yarısı kılınan teheccüd namazıdır." şeklinde ifade edilmektedir. Bu ay içerisinde tutulacak olan oruç, Muharrem ayının başlangıcı ve ilk on gün içerisinde tutulmaktadır.

 

AŞURE ORUCU

Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan gün Aşure Günü olarak kabul edilir. Hz. Nuh tarafından büyük tufandan sonra en az 7 madde ile aşure pişirilen aşure tatlısının o tarihten itibaren pişirilmesi gelenek haline gelmiştir. Aşure günü de oruç tutulur. Muharrem’in onuncu gününe denk gelen aşure günü miladi takvime göre bu yıl 11 Ekim’e denk gelmektedir.  Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah’ın bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiği, Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi ya da bir gün sonrası ilâve edilerek tutulması gerektiğine inanılır.

Yorumlar