Muharrem ayı bitiyor! Son gün hangi tarihe denk geliyor? İşte Cevabı...

Müslümanlar için önem taşıyan aylardan birisi olan Muharrem ayının sonuna yaklaşılıyor. Miladi takvime göre, 2 Ekim'de başlayan bu mübarek ay 31 Ekim Pazartesi günü sona eriyor. Bu ayın sona ermesiyle aşure pişirme zamanı da sona erecek.

İslam Dünyasında yılın ilk ayı ve Hicri Yılbaşının olduğu ay olan Muharren Ayı İslam tarihinde yaşanan önemli olaylar nedeniyle de kutsal sayımıştır. İbadet için Ramazan ayından sonra ikinci önem taşıyan aylardan birisi olan Muharrem ayının içerisinde aşure günü yer alır. Rivayet edildiğine göre, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan sonra karaya oturdugu gün olarak belirtilen aşure gününde çeşitli ibadetler yapılır, dualar okunur ve oruç tutulur. Hicri takvime göre, Muharrem ayının onuncu gününe rast gelen gelen miladi takvime göre, 11 Ekim'de başladı. Muharrem ayının sona ermesi ile de sona erecek. 1 Ekim gecesini 2 Ekime bağlayan gecede Hicri Yılbaşı ile başlayan ay 31 Ekim Pazaretesi sona erecek.

PAZARTESİ SON GÜN

Müslümanlar için önemli yer tutan Muharrem ayının sonlarına yaklaşıyoruz. 2 Ekim'de başlayan ay 31 Ekim Pazartesi günü sona erecek. Muharrem ayı aynı zamanda Hicrî senenin başlangıcıdır. Bu ayda çeşitli ibadetlerin yanında bol bol Allahtan bağışlanma dilenir. Bu ay içerisinde namaz kılmanın yanı sıra oruçta tutulur. Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam, "Muharrem ayında oruç tut.Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tevbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir" buyurmuştur. 

2016 MUHARREM AYI - AŞURE GÜNÜ BAŞLAMA VE BİTİŞ TARİHLERİ

BU AYDAN SONRA "HÜZNÜN AYI" GELİYOR

Muharrem ayının sona ermesiyle hüzün ayı olarak da tabir edilen Safer Ayı başlıyor. İslam aleminde Gıda ya da savaş için yola çıkılan ve evlerin boş bırakıldığı ay olarak belirtilen "Safer Ayı" ayında yıl içerisinde meydana gelecek tüm kötü olayların Allah katında bu ay içerisinde belirlendiği ay olduğuna inanılır.  Bu ay içersinde kötülüklerin defhi için bol bol dua edilir, af dilenir ve namaz kılınır. Bu ayda evden çıkarken ve eve girerken Ayet-el Kûrsi okunmakta büyük fayda vardır. Evden çıkarken okuyan her işinde muvaffak olur ve hayırlı işleri başarır..İslam aleminde hüzün ayı olarakta adlandırılan Safer ayı aynı zamanda hicri takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Miladi takvimde kasım ayının başlangıcı olan 1 Kasım 2016'da başlıyor. İslam aleminde hüzün ayı olarak da adlandırılan Safer ayı için; Belaların 1.kat semaya indiği felaket ayı, bela ayı olarak tanımlanmaktadır. Safer ayı, Peygamber Efendimizin ölüm hastalığına yakalandığı aydır bu nedenle üzüntü ayı olarak da idrak edilmektedir.  İslam dünyasında üzüntülü ve kötü şeylerin indiği olarak tanımlanan Safer ayıen korunmak için çeşitli dualar edilir,namazlar kılınır.

Yorumlar