‘Moody’s’in kararı ekonomik gerekçelerle birlikte politik gerekçelere dayanıyor’

Cuma akşamı Moody’s Türkiye için beklenen notu vererek Türkiye’nin kredi notunu düşürdü. Ekonomist Ali Ağaoğlu, ‘Verilen kararın tamamı ekonomik demekte ya da tamamı siyasi demekte doğru değildir’ dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi. Cuma akşamı açıklanan kararda Kuruluş, Türkiye'nin kredi notunu ‘Baa3’ seviyesinden "Ba1" seviyesine düşürürken, not görünümünü ‘durağan’ olarak belirledi. Uzmanlara göre Moody’s’in bu kararı Türkiye için sürpriz olmadı.  Vatan Gazetesi Yazarı Ağaoğlu, Ajanshaber’e açıklama yaparak ‘Moody’s Türkiye’ye karşı politik davrandı’ diye düşünülüyor. Ben bu düşünceye çok katılmıyorum’ diye konuştu. Vatan Gazetesi Ekonomi Yazarı Ali Ağaoğlu yaptığı değerlendirme şunları kaydetti:

‘BEKLENEN BİR KARARDI’

Moody’s’in kararı Türkiye için ‘şok bir karar’ değil. Zaten bir ay içinde bir karar açıklanacaktı o yüzden bu şok değil planlanmış bir karardır.

Vatan Gazetesi Ekonomi Yazarı Ali Ağaoğlu

İlk açıklamayı herkes hızlı bir şekilde pas geçti. ‘Darbe sonrası ekonomide hızlı bir toparlanma yaşandı ancak uzun vadeli riskleri devam ediyor’ diye yapılan açıklamada ikinci kısmı kimse dikkate almadı. Birinci kısmı herkesin hoşuna gittiği için o açıklama baz alındı. Açıklamanın ikinci kısmında riski belirtiyordu. O riskin arkasından da bir ay içinde açıklama yapacağı diye belirtilmişti. Piyasa ‘ayın sonunda açıklanır’ düşüncesi ile hareket ettiği için ‘Moody’s Türkiye’ye karşı politik davrandı’ diye düşünülüyor. Ben bu düşünceye çok katılmıyorum.

‘YÜZDE 3’Ü POLİTİK KONULARA DAYANIYOR’

Moody’s’in verdiği bu kararın siyasi olduğuna katılmıyorum ama verdikleri notun içinde siyasi faktörlerde var ve hesaplanan matematiksel olarak formüllere dahil ettikleri bir konudur. Zaten verdikleri notun içinde sadece yüzde 3’lük kısmı politik konulara ayrılıyor. Daha çok ekonomik gerekçelerle birlikte politik gerekçelere dayanıyor. Türkiye Güney’de, Suriye’de savaşın içine girmiş durumda. Bunu gözardı edemeyiz. Bu nedenle tamamı ekonomik demekte doğru değil, tamamı siyasi demekte doğru değildir. Notun içinde belli oranda payları var.

‘BÜYÜME POTANSİYELİ DEVAM ETMESEYDİ ÇOK UĞRAŞIRDIK’

Bir başka nokta ise yeni notun yani yatırım yapılabilirliğinin bir alt kademesinde olan notun görünümünün durağan olmasının sebebi de Türkiye’nin ekonomik rakamlarının ve büyüme potansiyelinin devam ediyor olması. Yoksa orada da görünümü negatif yapardı. İşte o zaman çok ciddi uğraşırdık. Şu anki durum çok sürpriz gelmedi bana.

‘İTHAL EDİLECEK FON’UN MİKTARI AZALACAK, MALİYET ARTACAK’

Karar açıklanır açıklanmaz piyasaları da etkilemeye başladı. Bir süre kısa vadede oynaklık çok artacaktır. Kısa vadede 2-3 haftalık bir oynaklık olacaktır. Bu durum hem piyasa katılımcılarını hem de ekonomik karar vericileri biraz yoracaktır. Sonrasında dünya piyasalarıyla nasıl bir paralellik yaşadıysak şimdiye kadar bu seferde aynı şekilde devam edeceğine inanıyorum. Türkiye dışardan Fon ithal etmek zorunda olan bir ülke, ithal edilecek olan Fon’un miktarı azalacak, maliyeti çoğalacaktır.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar