Bedelli askerlik 2017 yılında çıkacak mı? İşte o soru için gelen son dakika cevabı!

Uzun süredir konuşulan bedelli için askerlik yaşı gelen herkes bedelli askerlik 2017 yılında çıkacak mı? sorusuna yanıt bekliyor. Bu soru için Savunma Bakanı'ndan son dakika yanıtı geldi.

Darbe girişiminin ardından askeri alanda yapılan yenilikler farklı beklentilerin oluşmasına neden oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yapılan değişikliklerin ardından birçok kişi bedelli askerlik 2017 yılında çıkacak mı sorusuna yanıt beklemeye başladı. Sosyal medyada geniş bir yer bulan konu için çoğu zaman hashtagler açıldı ve yetkililerin dikkati çekilmeye çalışıldı. Öyle ki Twitter kullanıcıları hafta bir kez bu tagın birinci sıralarda yer almasını sağladı. Bakanların dikkatini çekmeyi başaran kullanıcılara Milli Savunma Bakanı Fikri Işık açıklama yaptı. Bu açıklamanın ardından bekledikleri cevabı alamayanların umudu ise başak bir bahara kaldı. 

"SOSYAL MEDYA ÖNEMLİ"

Milli Savunma Bakanı milyonlarca gencin beklediği konu için şu anda bedelli askerlikle ilgili bir çalışmamız yok. Hele hele terörle çok yoğun mücadele edildiği, sınır ötesinde harekatın yapıldığı bir dönemde bedelli askerliği gündeme getirmeye ilişkin bir çalışmamız hiç yok diyerek bir nevi bedelli askerlik için 2017 yılı tartışmalarına son noktayı koymuş oldu. Sosyal medyanın önemine de dikkat çeken Işık sosyal medya önemli. Oradaki insanların dile getirdikleri görüşü dikkate almak gerekiyor, dikkate alıyoruz. Ama karar almadaki tek mekanizma sosyal medya dersek bu da büyük bir abartı olur cümlelerini de sözlerine ekledi. Şimdilik gelen son açıklamalar bedellinin çıkmayacağı yönünde olurken gözler ilerleyen günlerde yapılacak olan yeni açıklamalara çevrildi. En son bedelli askerlik 2014 yılında çıktı ve yoğun talep gördü.

AYM REDDETTİ

Baran Doğan isimli avukat bedelli için 2011 yılında çıkarılan yasadan faydalanmış ve buna karşıık 30 bin TL ödemişti, daha sonra 2014 yılında çıkan bedelli için yasalar gereği 18 bin TL ödemek gerekiyordu. Aradaki farkın haksız olduğu gerekçesi ile dava açan Doğan Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Fakat AYM başvuruyu reddetti. Baran Doğan alınan 12 bin TL'nin eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığını belirtti.
AYM’nin karar açıklamasında başvuru konusu iddiaların Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki hak ve hürriyetlerden biri ile bağlantısı da bulunmamaktadır. Başvurunun, kabul edilebilirlik yönünden incelenmeksizin, konu bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir cümleleri kullanıldı.

Yorumlar