Kar Ne Zaman Yağacak cevap bulurken Meteoroloji o iller için yağış uyarısı verdi!

Meteoroji'nin bu hafta Doğu Anadolu bölgesinde soğuk ve kar yağışı havanın etkili olacağını açıklamasından sonra İstanbul ve Ankara'da yaşayan vatandaşların akıllarına kar ne zaman yağacak sorusu geldi.

Ülkemizde en güzel mevsimlerden olan kış bu yıl biraz geciksede kuvvetli bir şekilde kapımızı çalacak gibi görünüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, bu haftadan itibaren havaların soğuyacağını ve Doğu Anadolu Bölgesinde şiddetli kar yağışlarının görüleceği belirtildi. Buna göre, Doğu Anadolu'nun doğusu ile Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bilecik, Sivas, Çankırı, Bingöl ve Siirt çevreleri, Kırklareli'nin kıyı ilçeleri, İstanbul'un kuzey ve doğusu, Ankara'nın kuzey ilçeleri ile Batman'ın doğu ilçelerinin yağmur ve sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin edilirken, bir süredir Türkiye'nin doğu bölgelerinde etkili olan sağanak yağmurlar bugünden itibaren yerini kar yağışına bırakıyor. Kar yağışı çoğu zaman çoçukların yüzünü güldürürken işe, okula gidecek olan vatandaşları ulaşımda yaşanan sıkıntılar nedeniyle üzüyor. Bu haftadan itibaren soğuk ve yağışlı hava dalgasının etkisine girecek olan bölgelerin başında Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu gelirken, İstanbul ve Ankara'da soğuk hava ve yağışlı havanın etkili olacağı açıklandı.

KAR GELİYOR

Meteoroloji tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, ülkemizde kuzey, iç, ve doğu Anadolu bölgelerinde parçalı yer yer çok bulutlu, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları, Artvin, Sinop ve Kastamonu'nun kıyı ilçeleri ile sabah saatlerinde hafif olmak üzere Kocaeli, Sakarya, Yalova, İstanbul'un kuzey ve doğu kesimlerinin yağışlı, diğer yerlerin ise az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Rize, Trabzon’un doğu ilçeleri ve Artvin’in kıyı kesimlerinde yer yer kuvvetli yağış şeklinde görüleceği belirtiliyor. 

EL NİNO YERİNE LA NİNA

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, aşırı sıcaklıkların yaşanmasına neden olan El Nino atmosfer olayının sonra erip, La Nina'nın başladığını ve bu nedenle soğuk ve aşırı yağışlı bir döneme girildiğini belirtti. Şen, yaptığı açıklamada, dünya ve Türkiye'de uzun süredir etkili olan El Nino nedeniyle sıcaklık rekorları kırıldığını ve ciddi manada kuraklık yaşandığını söyledi.

 

SICAKLIK DÜŞECEK SOĞUKLAR ARTACAK!

El Nino aşırı sıcak ve kuraklığa yol açıyor. La Nina ile ise tam tersi yaşanıyor. Böyle dönemlerde dünya genelinde sıcaklık düşük, yağışlar fazla olur. La Nina'nın etkili olduğu 2011'de dünyanın çeşitli yerlerinde, özellikle de Doğu Asya'da aşırı yağış ve sel felaketleri meydana geldi. Muhtemelen bu dönemde de aynı olaylar meydana gelecek. Ancak etkisi her ülkede aynı olmayabilir. Bazı ülkelerde daha etkili, bazıların da daha az etkili olabilir.

Yorumlar