Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. TCMB bir hafta vadeli repo faiz oranını 100 baz puan indirdi, %14,00' çekti.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. TCMB bir hafta vadeli repo faiz oranını 100 baz puan indirdi, %14,00' çekti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını beklentilere paralel bir şekilde 100 baz puan indirdi. Politika faizi yüzde 15'ten yüzde 14'e çekildi.

Bu kararla beraber PPK son 4 toplantıda 500 baz puanlık indirime gitmiş oldu.

Merkez Bankası tarafından yayımlanan karar metninde şu ifadeler yer aldı:

"Salgında yeni varyantlar nedeniyle kapanma tedbirlerinin ve seyahat kısıtlamalarının yeniden başlaması, küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta ve belirsizlikleri artırmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, işgücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir."

'CARİ FAZLA VERİLMESİ ÖNGÖRÜLMEKTEDİR'

"Milli gelir verileri ve öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Aşılamanın toplumun geneline yayılması salgından olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır. İhracattaki artış eğiliminin güçlenmesiyle cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vermesi öngörülmektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmekte, bu bağlamda ticari ve bireysel krediler yakından takip edilmektedir."

Son PPK toplantısından 100 baz puanlık indirim kararı çıkmıştı. Böylece politika faizi yüzde 15'e çekilmişti.

Son 3 toplantıda toplam 400 baz puanlık faiz indirimine gidilirken, piyasa indirim serisinin bugün de devam etmesini bekliyor.

Bu beklentinin oluşmasında Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun aralıkta faiz indirimi için alan kaldığını söylemesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin düşük faiz politikasını desteklemeyi sürdürmesi etkili oldu.

ANKETLERDE 100 BAZ PUAN ÖNE ÇIKTI

20 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen AA Finans anketinde beklentilerin medyanı 100 baz puan indirim yönünde gerçekleşti. Reuters anketine katılan 13 kurumun 12’si de faizin 25 ila 200 baz puan indirilmesini beklediğini belirtti. Bu ankette de beklentilerin medyanı 100 baz puan indirim oldu.

Yabancı bankalarda da indirim beklentisi ağırlık kazandı. Deutsche Bank ve Unicredit bu toplantıda Merkez Bankası’nın 100 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasını beklediklerini açıkladı. Barclays ise bugünkü toplantıda 200 baz puan indirim gelmesini bekliyor.

Yorumlar