“Merkel’in siyasi bir düşüncesi olmalı”

Türkiye ile Almanya arasındaki ‘soykırım’ krizinin ardından Türkiye’den tepkiler gelmeye devam ediyor.

Almanya Parlamentosu’nun 1915 Olayları’nı soykırım olarak ifade edecek olan yasa tasarısını kabul etmesinin ardından iki ülke arasında gerilim sürüyor. Türkiye’nin bu konuda tavrı net bir şekilde ortadayken Almanya ile önemli konular arasında olan vize serbestisi, mülteciler sorunu gibi konuların geleceği de tartışılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu yaptığı bir konuşmasında “Türkiye sizin sorunlarınızın arasında set olmaktan çekilir” açıklamasında bulundu.

Bu sözler Alman medyasında da geniş yer bulurken krizin ne gibi boyutlar kazanacağı merak konusu.

İki ülke arasında yaşananları AjansHaber’e değerlendiren Açık Toplum Vakfı ve TESEV kurucularından Can Paker, Rusya ve İsrail örneğinde olduğu gibi daimi bir krizin olmayacağını belirterek şunları söyledi:

“RUSYA VE İSRAİL’DE OLDUĞU GİBİ ALMANYA KRİZİNDE DE YUMUŞAMA OLACAKTIR”

Rusya krizinde yumuşama oldu, İsrail krizinde de yumuşama oldu, Almanya ile yaşanan krizde de yumuşama olacaktır. Dolayısıyla bu nevi krizler esasıyla siyasi satranç oyunlarıdır. Yükselir, alçalır, bir daha yükselir.

Can Paker

TEMEL SORU: ALMAN PARLAMENTOSU BUNU NEDEN YAPTI?

Almanya Parlamentosu’nun aldığı bu kararın ardından ilişkiler kesilecek diye bir şey yok. Onların kendi siyasetleri var, bizim de kendi siyasetlerimiz var. Bazen aynı frekansta olduğu gibi bazen de karşılıklı frekansta olurlar. Burada düşünmemiz gereken temel soru Almanya Parlamentosu bunu  neden yaptı?

“ALMANY MUHTEMELEN ORTA YOL BULACAKTIR”

Siyasi satrancın içerisinde Türkiye’den mülteciler konusunda bir adım gelebilir de gelmeyebilir de. Almanya bazı şartlar öne sürdü, Türkiye de bunu kabul etmeyeceğini dile getirdi, anlaşmaya devam edilmemesi durumunda da mültecileri bırakırım diyor Türkiye. Almanya’nın buna cevabını bekleyeceğiz. Burada Almanya muhtemelen bir orta yol, bir çözüm bulacaktır.

“BİZDEN İSTEDİKLERİ ‘TERÖR TANIMININ DARALTILMASI’ BAZI ÜLKELERDEN İSTENMEDİ”

Bizden istedikleri terörizm tanımının daraltılması vize muafiyeti verdikleri pek çok ülkede yok. Brezilya gibi, Meksika gibi, Venezuela gibi ülkelerde bizden istediklerini istememişler. Almanya’nın çok ilkesel bir durumu yok, Türkiye’ye yönelik siyasi bir durum görüyoruz.

“MERKEL SÖYLEMESİNE RAĞMEN ADIM ATMADIYSA SİYASİ BİR DÜŞÜNCESİ OLMALIDIR”

Almanya Başbakanı Angela Merkel madem ki Sayın Cumhurbaşkanı’na görüşmesinde elimden geleni yapacağım dediyse yapması gerekirdi, yapabilirdi. Eğer bu konuda bir adım atmadıysa da siyasi bir düşüncesi olmalıdır arkasında. Parti içi mesele olabilir, Almanya’nın dış politikası olabilir başka ülkelerle olan politikaları da olabilir. Bu konuda ne demek istediği de ayrı bir konu tabii.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar