Angela Merkel'den Türkiye açıklaması

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman Parlamentosu'nun Ermeni olayları kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya Parlamentosu'nda alınan 1915 Ermeni Olayları kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Merkel, Alman hükümetinin, Federal Meclis’in 1915 Olayları’na ilişkin kararına mesafe koymadığını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman televizyon kanalı RTL'ye röportaj verdi. Alman Parlamentosu'nun kararlarının kendisine sorulmasına Merkel, görüş ifade etmeyeceğini söyledi. 

Türkiye ile yapılan görüşmelerde Almanya Parlamentosu'nun aldığı kararın ne anlama geldiğinin dile getirildiğini söyleyen Merkel, "Alman hükümeti katiyen bu karara mesafe koymuyor. Bunu düzeltmek istiyorum. Ben de Federal Meclisin bir üyesiyim"  dedi.

MERKEL'DEN 'HUKUKİ BAĞLILIĞI YOK' AÇIKLAMASI

1915 Olaylarına ilişkin alınan Meclis kararının siyasi bir görüş olduğunun altını çizen Merkel,  "Federal Meclisin internet sayfasında yasaları ve kararları kendisi de tasnif ediyor. Biz de internet sayfasına işaret ettik ve bu kararların hukuki bir bağlılığı olmadığını söyledik. Bunlar siyasi görüşlerdir. Ancak her meclisin böyle kararlar alma hakkı vardır ve bunu Türkiye ile yaptığımız görüşmelerde açıkça ifade ettik" açıklamasında bulundu.

Röportajda Merkel'e Türkiye ile olan ilişkiler de soruldu. Bu sürecin ardından ilişkilerin nasıl devam edileceğine dair açıklamalarda bulunan Merkel, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Markus Ederer'in Türkiye ile görüşmeler yaptığını, bunların süreceğini aktardı.

TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKME Mİ?

Bu konuyla ilgili olarak Merkel'e çarpıcı bir soru da yöneltildi.  "Bunun, Türkiye'nin önünde diz çökme olup olmadığına" ilişkin soruya da Merkel, "Kesinlikle hayır" cevabını verdi.

"NE TÜRKİYE'NİN NE BİZİM ÇIKARIMIZADIR"

AB ile Türkiye arasında yapılan sığınmacı anlaşmasına da değinen Merkel, bu anlaşmanın iki tarafın çıkarına olduğunu söyledi. Merkel, 3 milyon sığınmacıyı kabul eden Türkiye'yi desteklediklerini ifade ederek, "Hukuksuzluğa karşı birlikte mücadele ediyoruz. Yüzlerce mülteci Ege Denizi'nde hayatını kaybetti. Bu ne Türkiye'nin ne de bizim çıkarımızadır" değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar