Memur terfilerinde yeni dönem başlıyor! Tayinlerde arkadaşların notlarıyla olacak

Memurların terfileri ve yer değiştirmeleriyle ilgili yeni dönem başlıyor. Uygulamayla memurun terfi, görev yeri değiştirme ve tayin işlemleri amirinin, yakın çalışma arkadaşının ve hizmet alan vatandaşın verdiği puana göre yapılacak.

Kamu Personelinin Başarılarının Değerlendirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik Taslağı’nda uygulamaya geçirilmesi düşünülen sisteme göre, devlet memurlarının terfi ve yer değiştirme işlemleri; amirleri, arkadaşları ve hizmet gören vatandaşların verecekleri A,B,C ve D düzeyindeki notlar ile gerçekleştirilecek. Kamuda 3.1 milyon memur ve sözleşmeli memur, yönetici ve diğer personeli ilgilendiren Memura Not Sistemi ile ilgili detaylar belli olmaya başladı. Konu ile ilgili olarak basında yer alan haberlere göre; yıl içerisinde yapılacak altı aylık ile bir yıllık değerlendirmeler sonrasında her bir personele ilişkin ‘Başarı Değerlendirme Formu’ doldurulacak. Doldurulan formlar sonrasında başarı düzeyi A (90-100 puan), B (76-89 puan), C (60-75 puan), D (0-59) olarak kabul edilecek. ‘D’ notu alan memurlar başarısız kabul edilecek.

D DÜZEYİ BAŞARISIZ 

Kamuda görev alan personelin terfi ve yer değiştirme işlemleri ile ilgili olarak düşünülen not sistemiyle ilgili detaylar netleşmeye başladı. Başarı sıralamasına tabi olacak olan çalışanlar; amirleri, arkadaşları ve hizmet gören vatandaş tarafından verilecek A, B, C ve D not sistemine göre, memurun görevinde başarılı ya da başarısız olduğu tespit edilebilecek. Görev yapan her bir personele ilişkin doldurulacak ‘Başarı Değerlendirme Formu’ sonrasında, başarı düzeyi A düzeyi (90-100 puan), B düzeyi (76-89 puan), C düzeyi (60-75 puan), D düzeyi ise (0-59) olarak kabul edilecek. ‘D’ düzeyinde notu olan personel başarısız kabul edilecek.

BAŞARI ÜCRETİ ÖDENECEK

Memura uygulanacak olan not sistemiyle, birbirini takip eden üç başarı değerlendirmesi sonrasında A ve B üzerinde puan alan memurlar; görevde yükselmeleri, görevleriyle ilgili kişisel gelişimlerinin desteklenmesi, yer değiştirme, yurt dışı görevlendirmeleri ve insan kaynakları planlamalarında etkili olacak. Sözleşmeli personelden başarı puanı A, B ve C düzeyinde olanlara da, başarı ücreti ödenecek.

BAŞARISIZLARIN GÖREV YERİ DEĞİŞECEK

Başarı değerlendirme formu doldurulan memurlardan başarı düzeyi C ve D olanlar, eksikliklerinin tespit edildiği alanlarda amir ile personel arasında görüşme yapılarak gelişim planları hazırlanacak ve bu planlara uygulanması zorunlu olacak. Üç başarı değerlendirme döneminin ikisinde de başarı puanı D düzeyinde olması durumunda ise, ilgili memurun görevi ya da görev yeri değişikliği gibi tedbirler alınacak.

 

TAYİNLER ARKADAŞLARIN NOTUNA GÖRE

Memurlara uygulanacak olan not sistemi ile memurların tayin olup olmayacakları amirleri, arkadaşları ve vatandaşlar tarafından verilen notlara göre olacak.

GERÇEĞE AYKIRI NOTA CEZA

Devlet Memurların başarı hesaplamasında kullanılacak olan puanların yüzdelik ağırlıklarının belirlenmesinde hedef, görev, yetkinlik ve vatandaş memnuniyeti olacak. Vatandaşın vermiş olduğu puan sonuçları yüzde 5 etkili olacakken, meslekte yetkinliğin oranı yönetici ve diğer personelde değişmek üzere yüzde 90’a kadar çıkabilecek. Garez ya da gerçeğe aykırı değerlendirme yaptıkları anlaşılan değerlendiriciler de cezai yaptırımla karşı karşıya kalacaklar. Vatandaş memnuniyeti personeli değil kurumun başarısı olacak ve bu da yöneticinin başarısını belirleyecek. Değerlendirme döneminde birden fazla amirle çalışan memur için de son çalıştığı amirinin değerlendirmesi dikkate alınacak. DPB Devlet Personel Başkanlığı kurum ve kuruluşların sonuçlarını takip edecek.

Yorumlar