Mega bütçe! Türkiye varlık fonu kuruluyor

Türkiye Varlık Fonu’nun kurulmasını öngören 75 maddelik Torba Yasa TBMM’ye gönderildi. Yasada  Hükümet, kurulacak varlık fonuyla ekonomik istikrarı sağlanmayı hedefliyor.

Recep DEMİRCAN / AjansHaber

75 maddelik Torba Yasa TBMM’ye onay için gönderildi. Yasa içerisinde Türkiye’de ekonomik istikrarı sağlaması öngörülen Türkiye Varlık Fonu maddesi de yer alıyor. Hükümet, kurulacak fonla mega projelere finansman sağlayacak, ekonomide oluşacak istikrarsızlıkta fon harekete geçip iç piyasayı canlandıracak. G20 ülkeleri yıllardan beri varlık fonu uygulamasını sürdürürken Türkiye buna  adıma sıcak bakmıyordu. Peki, Türkiye bu adımı neden şimdi atıyor?

Prof. Dr. Kaya Ardıç, Türkiye Varlık Fonu’nun Türkiye’ye etkisini ve kurulma amacını AjansHaber’e değerlendirdi.

‘EKONOMİDE OLUŞACAK KAYNAK AÇIKLARI İÇİN BU ADIMLAR ATILIYOR’

Varlık Fonu uygulaması daha öncede de gündeme gelmiş fakat uygulamaya konulmamıştı. Türk ekonomisinde krize girme türbülansı var. Eğer Cuma günü Moody’s notu düşürürse sermaye çıkışı olacağı, döviz piyasasının karışacağı kesin. Dolayısıyla şimdiden mali kaynak arayışları başladı.  Artık 45 yaş altı herkese BES zorunlu oluyor. Ekonominin sorunu kaynak açığıdır. Bu açığı kapatmak için bir takım fonlar ve sigorta sistemleri kuruluyor. Bana göre yegane kaynak tasarruftur. Bu konuya ait detaylar daha paylaşılmadı.

‘TÜRKİYE, BU ADIMI GELİR KALEM LİSTESİNDE EKSİLME OLACAĞI İÇİN YILLARDIR ATMADI’

Teşvik niteliğinde vergiden muaf olma gibi birtakım kolaylıklar olacaktır. Bu gayet açık. Vergiden muaf olunca mali fon oluşturmak devletin bütçe kaleminde bir eksilme meydana getirecek.  Mali fonun bileşenlerinde ne göreceğimiz tam kesin değil. Karmaşık bir yapı. Şuana kadar da böyle bir adım atma zorunluluğu yoktu. Hükümet tarafından atılan bu adım inşallah hedefine ulaşır.

‘UYGULANAN POLİTİKALARIN BAŞARILI OLMASINDA HÜKÜMETİN GÜVEN VERMESİ YATIYOR’

Finans piyasalarında bir kaynak yaratılacak. Devletin kamu yatırımlarına finansman olacak. Büyük değerler alınıyor, satılıyor. Bunların karşılığında üretim artışı gözlemlenmiyor. Üretim-tüketim dengesini sağlayacak bir araç olumlu nitelenir. Mali piyasalar bundan bağımsız davranabiliyor. Bütün bunların başarılı olmasının altında yatan unsur hükümetin iç ve dış piyasalara güven verebilmesidir.  Her şeyden önce Türkiye’nin algısını düzeltmek gerekiyor.

‘GELECEĞİ GÖRMEDEN GEÇMİŞİ KONUŞMAK ANLAMSIZ’

Her an her şey değişebilir. Geriye dönülebilir. Geleceği görmeden geçmişi konuşmak anlamsız. Şuan bunun başarılı olması için gerekli ortamın oluşmasına adına çalışmaların yapılması gerekiyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar