Marmara’yı korkutan deprem ne anlama geliyor?

Marmara Bölgesi güne depremle uyandı. Sabah saatlerinde Bursa'nın Gürsu ilçesinde meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki deprem paniğe yol açtı.

Bursa’nın Gürsu ilçesinde sabah 07:10 sıralarında Kandilli Rasathanesi’nin açıkladığı veriye göre 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.  Deprem başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’nin neredeyse tamamından hissedildi. Depremin ardından 15’e yakın artçı sarsıntı oldu. Depremin hissedildiği kentlerde büyük panik yaşandı.

Bursa’nın Gürsu ilçesindeki 4.6 büyüklüğündeki depremi AjansHaber’e değerlendiren Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, depremin Marmara’daki fay sistemiyle ilgisi olmadığını söyledi. Gündoğdu, depremin öncü olmasının beklenmediğini belirtirken Bursa’da büyük hasar oluşturan 1855 yılındaki depremlerin fayının, bu depremle ilişkili olmadığını vurguladı.

Oğuz Gündoğdu, Bursa’nın Gürsu ilçesindeki depremi AjansHaber’e şöyle değerlendirdi:

Bu depremin Marmara’daki fay sistemiyle ilgisi yok. Marmara Denizi’nin kuzeyinden geçen fay sistemi, bizim çok büyük deprem beklediğimiz hat. Bugünkü depremin böyle bir özelliği yok. Bu deprem Bursa’nın kuzeyinde Kazıklı civarında olan bir deprem.  Kandilli büyüklüğünü 4.6 olarak açıkladı. Depremin uyandırıcı bir özelliği yoktu ama hissedilecek seviyedeydi. 12 civarında da artçı deprem söz konusu.

“ÖNCÜ OLMASI BEKLENMEZ”

Bursa’daki deprem bir kırılma göstermiyor. Bu deprem Bursa’da 1855 yılında 7.5 büyüklüğünde olan depremle de çok ilgisi gözükmüyor. Depremin dağılımı kayalık bir yerde oluyor. Bu depremin öncü olması beklenmez gibi geliyor. Genel değerlendirme yaptığımızda insanları korkutacak büyüklüğe sahip bir deprem gibi gözüküyor.

“1855 YILINDAKİ DEPREMLERİ OLUŞTURAN FAY OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

Bugünkü depremin oluşması fayın harekete geçtiği anlamına gelmiyor. 1855 yılındaki depremleri yapan ana fayın altında olduğunu düşünüyorum. 1855 yılındaki depremler 6.5 ile 7.5 büyüklüğüne sahip ve hasar oluşturmuş depremlerdi.  Dağlık bir yerde bunun olduğunu düşünmüyorum.

“BU ŞEKİLDE DEPREMLER DEVAM EDEBİLİR”

Depremin öncü veya artçı olmasının değerlendirmesi uzun zaman istiyor. Bu şekilde depremler devam edecek gibi görünüyor ama sonrası da bilinmez tabi. Deprem, Bursa’daki fayın gerildiğini gösteriyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar