Mahir Nakip: ‘HDP köşeye sıkıştı, kapı açmaya çalışıyor’

HDP Eş Başkanı Demirtaş ve beraberindeki heyetin Barzani’ye yaptığı ziyarete Prof.Dr.Mahir Nakip’ten çarpıcı yorum geldi. Nakip, ‘HDP köşeye sıkıştı, kapı açmaya çalışıyor’ dedi.

Şule ALTINEL / Ajanshaber

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki HDP Heyeti Mesut Barzani ile Kuzey Irak’ta bir araya geldi. 24 Eylül’e kadar farklı siyasi kesimlerle temaslarda bulunacak olan HDP heyeti, ilk olarak Erbil’e bağlı Pirmam’da, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. Demirtaş’ın görüşme öncesinde açıklama yaparak, hem bölgedeki hem de dünyadaki gelişmelerle ilgili bir görüşme olacağını söyledi. Ayrıca Kürtlerin yaşadığı bölgelerde yaşanan gelişmelerin konuşulacağı ve iki taraf arasındaki ilişkilerin ele alınacağı öğrenildi. Eş Başkan Demirtaş’ın ve beraberindeki heyetin Erbil’e ziyaretini Prof.Dr. Mahir Nakip, PKK’yı siyasi olarak biraz daha kollamak için yapıldığı yönünde değerlendirmede bulundu.  

PKK’lıların ciddi bir bölünme içinde olduğunu ileri süren Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip, HDP heyetinin ziyaretine ilişkin Ajanshaber’e özel şu açıklamalarda bulundu:

Prof.Dr. Mahir Nakip, Demirtaş'ın Erbil'e yaptığı ziyaretin şifrelerini Ajanshaber'e değerlendirdi.

‘KDP, PKK ve PYD’yi KENDİ BÖLGESİNDE İSTEMİYOR’

PKK’lılar ciddi bir karmaşa ve bölünme içerisinde. Özellikle Musul’un kurtarılması aşamasında bu siyasi gruplar arasında da itilaflar var. Giderek çatlak büyüyor. Selahattin Demirtaş’ın Erbil’i ziyaret etmesi, PKK’nın bölgedeki varlığıyla ilgili. Çünkü Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) kendi hâkim olduğu bölgede PKK ve PYD’yi istemiyor. Hâlbuki PKK’da diğer taraftan daha ziyade Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile diyalog içinde.

‘HDP VE PYD KÖŞEYE SIKIŞTI’

Gündemde henüz yer almadı ama ciddi bir durumdur. Türkiye’de PYD ve HDP ciddi manada köşeye sıkıştı. 2003 yılından sonra yaşadıkları rahatlık 2016 yılında artık yok oldu diyebiliriz. O yüzden Barzani ile yapılan görüşme sadece bir kapı açma, fırsat yaratma, PKK’yı siyasi olarak biraz daha kollamak için böyle bir manevra yapıldı.

YENİ BİR GÖÇ KORKUSU HAKİM

Kürt Parlamentosu aylardır Kuzey Irak’ta görüşemedi. ‘Meclis bir an önce toplanmalı ve Kürt vatandaşların problemleri çözülmeli’ diye Kürt meclisinin toplanması için geçtiğimiz günlerde 87 milletvekili imza topladı. Parlamento toplandığı zaman hemen bölgedeki Başkanlık sistemi tartışmasına giriliyor. Çünkü orda da çok ciddi bir bölünme var. Irak’ta Kürt bölgesinden yaşayan Kürt halkı, çok ciddi manada ekonomik, güvenlik konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Bir de Musul’u kurtarma operasyonu başladığında doğacak olan göç korkusu var. Türkiye büyük ihtimal bunları kabul etmeyecek. Kürt bölgesine yayılmaları muhtemeldir. O bölgeye de 1 milyon kişinin göç etmesi ister istemez ekonomiyi olumsuz yönde etkileyecektir. Duhok’ta da ev kiraları müthiş yükselmiş. Kürt halkı da bu durumdan çok rahatsızlık duymakta. Bu bakımdan tedirginlik hakim.

ALMANYA'DAN IRAK'A ASKERİ DESTEK SÖZÜ 

Öte yandan Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Irak'a IŞİD'le mücadelede askeri desteği artırma sözü verdi. Irak Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, resmi temaslarda bulunmak üzere ülkeyi ziyaret eden Leyen, Genelkurmay Başkanı Osman el-Ganimi, Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Meclis Başkanı Selim el Cuburi ve bakanlıkta bazı yetkili isimlerle bir araya geldi. Ganimi ile görüşen Leyen, ülkesinin, terör örgütü IŞİD'le mücadelesinde 'silahlanma, tatbikat ve donanma' alanında Irak'a askeri desteği artırmaya hazır olduğunu, terörle mücadele, askeri tıp, askeri mühendislik ve patlayıcı maddelerle mücadele meselelerinde de ülkeye desteğini sürdüreceğini belirtti.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar