Lavrov'dan müzakereler öncesi önemli açıklamalar

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bugün gerçekleştirilmesi beklenen heyetler arası ikinci görüşmeler öncesi önemli mesajlar verdi. Lavrov, "Karşılıklı çıkarları gözeterek bir sonuca varacağız" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan dünkü 'nükleer' çıkışının ardından bir kritik açıklama daha geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lavrov, bu kez daha ılımlı mesajlar verdi.

Lavrov'un çarpıcı konuşmasından satır başları ise şu şekilde:

"Tarih neler olduğunu bize gösterecek"

"Batı nasıl kendi başına bizim güvenliğimizi belirleyebilir. Batılılar nasıl enerji konusunda belirleyici olabilir. Durum şu, bizi duyuyorlar ama aslında dinlemiyorlar. Dolayısıyla ben bir kıyaslama yapmak istiyorum. Mutlak iyiyi düşünmemiz gerekiyor ve mutlak iyinin bu yok edilen haklar üzerine kurulduğunu görüyoruz. Ben eminim tarih neler olduğunu bize gösterecek.

"Çözüme ulaşacağımızdan şüphem yok"

Eminim duygularınız değişecek ve Batılı ortaklarımız diyalog yolunda devam etmek isteyecekler. Krizde çözüme ulaşacağımızdan şüphem yok."

Putin'in akıl sağlığı

"Başkan Putin son haftalarda detaylı yorumlar yaptı bizim konumuza ilişkin. Bu anayasal güçlerle tamamen uyumlu. Rusya Devlet Başkanı anayasal haklarını kullanıyor. Her hafta toplantılar yapıyoruz. Karar mekanizması tam olarak bu şekilde işliyor."

Nükleer savaş gündemi

"Nükleer Savaş konusundaki konuşmalara bakacak olursak lütfen dikkatli olun ve yapılan açıklamalara bakın. İlk olarak NATO Genel sekreteri bir Belçika propagandası yaptı. Doğu kanadına nükleer gücün konuşlanması söz konusu olabilir denildi. Zelenskiy'nin de burada açıklamaları söz konusu. Kendisi nükller silahlardan ayrılıyoruz dedi."

"Biz provokasyona karşıyız kendi liderlerinizden gelen açıklamalara bakın"

"Fransa, Başkan Putin'in açıklamalarına göndermede bulunarak nükleer silahları değerlendiriyoruz dedi. Sayın Truss da buna katıldı ve Rusya ile mücadeleye hazırız dedi. Bu soruyu kendi başkanıza sorun. Sayın Biden da yaptırım dışındaki seçenek 3. Dünya Savaşı olur bu da nükleer savaş olur dedi. Biz provokasyona karşıyız kendi liderlerinizden gelen açıklamalara bakın."

Ukrayna yönetimine Neonazi benzetmesi

"Bir kağıttan okuyup alıntı yapıyorsunuz. Ben bu konuda bir yorum yapamam. Avrupa'nın söylemlerine bakarsanız. Tüm medyayı kapatıp Rusya'dan bilgi alınmamasını istiyorlar. Neonaziler Ukrayna'da neler yapıyor, bunu dünya bilmiyor. Donbas'tan yeterli bilgi akışı yok."

"Zelenskiy'nin böyle bir topluma nasıl başkanlık yaptığını açıklayamayız. Zelenskiy kendi kişisel korumalarını devreye soktu. Bu kişiler sabotajlar için sürekli eğitim alıyorlar. Büyükbabasının da kim olduğunu biliyoruz. Zelenski'nin savunduğu yasalara bir bakın. Küresel vatandaşlıktan bahsediyor. Ruslardan hiç bahsetmiyor bile. Bir başkan nasıl bir Rus dilini yasaklayabilir. Rusçayı günlük yaşamdan da silmeye çalışıyor. Lütfen Ukrayna'da neler yaşandığına bakın. Resmi dilleri var ama Ruslar kendi ana dillerini kullanamıyorlar."

Yorumlar