Kürt Koridoru’nu engelleyecek harekat

TSK’nın Cerablus’ta terör örgütü IŞİD’e yönelik operasyonunu Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, AjansHaber’e değerlendirdi.

TSK, koalisyon güçlerinin de yer aldığı Cerablus harekatına katılıyor. Sınırdan görülen yerlerde topçu birlikleri, belirlenen hedeflere yönelik olarak da jetlerle harekat düzenleniyor. Yine operasyon kapsamında Özel Kuvvetler unsurlarının da Suriye’ye girdiği belirtiliyor.

Operasyonda kara birlikleri olarak Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) karadan IŞİD’e karşı savaş veriyor.

AjansHaber’e Cerablus Harekatı’nı değerlendiren Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Cerablus’un Türkiye için IŞİD varlığı nedeniyle büyük bir tehdit unsuru olduğunu belirterek doğru bir harekat olduğunun altını çizdi.

Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, şu değerlendirmelerde bulundu:

“OPERASYONUN DAHA ÖNCE YAPILMASI GEREKİYORDU”

Bu operasyonun daha önce yapılması gerekiyordu. Çünkü Cerablus Türkiye için büyük bir tehdit unsuru olan IŞİD militanlarının kontrolünde olan bir bölge. Cerablus operasyonu bu çerçevede bakıldığında Türkiye için çok önemli bir operasyon. Cerablus, oluşturulması planlanan Kürt koridoru bakımından Türkiye’ye karşı bir tehditti. Bu operasyonla bunun önüne geçilmiş olacak ve IŞİD’den temizlenmesi durumunda Kürt koridorunun kuzeydeki bu yolu da kesilmiş olacak.

KÜRT KORİDORU’NU ENGELLEYECEK HAREKAT

Bu operasyonda Özgür Suriye Ordusu’nun kara birlikleri olarak savaştırılması bölgeye PYD’nin girmesini de engelleyecek bir unsur. Münbiç üzerinden yaşananları da etkileyecek bir operasyon bu. Çünkü Mübiç üzerinden Kuzey Koridoru’nun hakimiyeti de bu şekilde engellenmiş olacak.

“OPERASYON HALEP AÇISINDAN DA ÖNEMLİ”

Bu harekatın bir diğer önemli kısmı da Halep’le ilgili olarak. Halep kuşatmasında bu anlamda Esad’ın ve Rusya’nın istediği de olmuş olacak. Çünkü IŞİD’in buradaki gücünün kırılması güneyde kalan Halep kuşatmasını da etkileyecek. Suriye’nin bölünmesine yönelik bir operasyon olarak da karşımıza çıkıyor Cerablus operasyonu.

“BÜYÜK GÜÇLERİN HEMFİKİR OLDUĞU OPERASYON”

Cerablus operasyonu hem ABD, hem Rusya hem de Suriye yönetiminin karşı çıkmayacağı bir mutabakatın sağlandığını gösteriyor ancak bu sadece Cerablus için geçerli bir durum olacak. Operasyonun diğer bölgelere yayılabileceğini düşünmüyorum. Çünkü diğer bölgeler de açıldığı zaman, sadece hava saldırıları etkili olmayacaktır, kara birlikleri de önemli olacaktır ancak bu kez Suriye’nin diğer bölgelerine yeterli sayıda kara birliği varlığından söz edemeyiz. O bakımdan bu operasyonun Cerablus özelinde olduğunu bilmemiz gerekiyor.

“SURİYE HAREKATI İŞGAL OLARAK GÖRMEZ”

Bu harekatın Suriye açısından da bir işgal olarak görülebileceğini sanmıyorum çünkü Suriye ordusu buradan hareketle Rusya ile birlikte Halep’te daha etkili bir kuşatma sağlamış olacak. Öyle görünüyor ki ÖSO da Halep’te Rusya ve Suriye’nin harekatına karşı koymayacaktır. Bu harekat temelinde Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasına yönelik bir harekat.

SIRADA HANGİ OPERASYONLAR VAR?

Bu operasyonun ardından Rakka operasyonu da yeniden gündeme gelecektir. Irak’ta da IŞİD’le mücadelede Musul operasyonu da gündeme gelecektir. Bu operasyonların aynı anda yapılması mümkün değil. Daha önce de bahsettiğim gibi askeri olarak kara birlikleri yeterli olmaz. Cerablus’un ardından böyle bir harekat akla gelebilir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar