Küreselciler alarm veriyor

Dünya ne tek kutupludur ne de çift kutupludur; Çok kutupludur. Birçok derin yapılanma vardır. Öne çıkanlar ise küreselciler ve ulusalcılardır. Ve diğer ufak yapılanmalar.

Küreselciler, genellikle batı ülkelerinden oluşuyor. Bunun yanında birçok uluslararası kurumda küreselci ekip ile aynı saftadır. Küreselci ve ulusalcı iki kanat genellikle her ülkede birbirleri ile mücadele etmekte. Bazen küreselciler bazen ulusalcılar iktidarı kazanıyor.

Küreselcilerin hakimiyetinde/safında bulunan bazı ülke ve liderler şöyle; Almanya (Merkel), Fransa (Macron), İngiltere (May), Kanada (Trudea), kurumlar ise Nato, IMF, Dünya Bankası, BM. Nato ve BM görüldüğü gibi ABD’nin kontrolünde değildir. Trump bu yüzden Nato ve BM’yi sık sık ‘’köhne yapılar’’ diyerek eleştirmekte.

Ulusalcılar son yıllarda büyük güç topladı. Başta ABD Başkanı Trump’ın kazanması ile güçlerini pekiştirdiler. Yine Brezilya’da ulusalcılar kazandı.

Trump’ın seçim zamanında kampanya müdürü olan Steve Bannon, Avrupa’da küreselcilerin imparatorluğuna büyük darbeler indiriyor. Trump’ın seçim zaferinin mimarı olan Bannon, şimdi de Avrupa’da küreselcilere karşı ulusalcıların hakimiyetini oluşturmak için çaba harcıyor. Bannon sayesinde Macaristan, İtalya küreselcilerin hakimiyetinden ulusalcıların hakimiyetine geçti.

Ulusalcılar seçim kampanyalarında aşırı milliyetçi, göçmen karşıtı, popülist söylemler ile varlık gösteriyor. Fransa’da Le Pen eğer kazansaydı küreselciler büyük bir kaleyi kaybedecek idi. Ancak Macron kazandı. Steve Bannon, Avrupa’da küreselcilere karşı aşırı milliyetçi, göçmen karşıtı, popülist adaylar ile mücadelesine ara vermeden devam etmekte.

Steve Bannon, Almanya’da Alternatif Partisi, Fransa’da Milli Cephe Partisi, İngiltere’de İngiltere Bağımsızlık Partisi, Hollanda’da Özgürlük Partisi üzerinden yeni seçimlere hazırlık yapıyor. Bannon’un gayretleri ile küreselcilerin elinden çıkan İtalya, Avrupa Birliği tarafından son günlerde dışlanmakta.

Ulusalcılar, İtalya ve Macaristan kazanımlarına yeni zaferler eklemek istiyor. Avrupa ülkelerini zor günler beklemekte.

İngiltere, Brexit süreci ile AB’den ayrılacak duruma geldi. Küreselciler buna karşı çıkacaklardır. Ulusalcı Trump ise İngiltere’nin AB’den ayrılacak olmasından gayet memnun. Çünkü İngiltere’siz bir Avrupa, ulusalcı Bannon için daha çabuk zaferler demek. İngiltere, AB içinde özel bir statüye sahipti. AB üyesi olmasına karşın ortak para birimi Euro’yu kullanmıyor, Shengen vizesine hayır diyor, kendi para birimi Poundu kullanıp kendi vize sistemi Dublin’i kullanıyordu. AB, zoraki olarak buna karşı çıkmıyordu. Çünkü İngiltere’yi yanlarında tutmak için bu tavizlere mecburdular. Küreselciler, İngiltere’yi AB’den çıkartmamak için yeni bir referandum yaptıracaklardır. Bu referandum ile AB’den daha çok tavizler kopartılıp İngiltere’ye yerinde kal payı verilecek ve birliğin içinde tutulmaya çalışılacak. Tabi ulusalcılar Avrupa’da daha kolay hakimiyet kurabilmek için İngiltere içinde UKIB aracılığıyla AB’den ayrılığı destekleyecektir.

Bir tarafta ABD, Brezilya, İtalya, Macaristan gibi ülkelerden oluşan ulusalcı derin yapılanma diğer tarafta Almanya, Fransa, İngiltere’li küreselci derin yapılanma.

Önümüzdeki süreçte ulusalcılar Steve Bannon üzerinden Avrupa ülkelerinde hakimiyet mücadelelerine devam edecek. Tabi öldürülmez ise. Küreselciler ise İngiltere’yi Brexit’den vazgeçirip Almanya, Fransa seçimlerinde ulusalcıların adaylarına karşı galibiyet peşinde olacaklardır.

Küreselciler ile ulusalcılar sadece Avrupa ülkelerinde değil dünyanın her tarafında paylaşım mücadelesine devam etmekteler. Türkiye’de bile her iki grubun parti veya başka kategorilerde uzantıları mevcut.

Sonuç olarak Avrupa ülkeleri bu şeytani mücadeleyi verecek, İngiltere Brexit konusunda ‘’u’’ dönüşüne zorlanacaktır.

HAYRULLAH DESTEGÜL

Yorumlar