Kurban seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Kurban Bayramı geldi, kurban pazarları açıldı, kurbanlıklar 28 Ağustos’ta İstanbul’a giriş yaptılar alıcıların karşına tüm ihtişamlarıyla çıkmaya başladılar. Peki kurbanlık seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Leyla Aydoğan/AjansHaber

İstanbul Kasaplar Odası Başkan vekili Murat Kocaoğlu, kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini AjansHaber'e değerlendirdi. Kocaoğlu, boynuzu kırık olan, tüyleri canlı ve güzel olmayan ve gebe veya yeni doğum yapmış olan, sağlıklı görünmeyen, pis kokulu, burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanların alınmaması gerektiğinin altını çizdi.

İstanbul  Kasaplar Odası Başkan vekili Murat Kocaoğlu, kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri AjansHaber’e değerlendirdi:

Küçükbaş hayvanlarda boynuzlarının kırık olmaması, gözlerinin canlı olması, üzerindeki tüylerin güzel olması, yoluk yoluk olmaması, uyuz hastası olmaması, hayvanın dış görüntüsünün güzel olması önemlidir.

Kurbanlıkların fiziki görünüşlerinde olumsuzluk ve anormallik bulunmaması gerekiyor. Ağız ve burun kısımlarında salya, yara, akıntı, vücutta geniş yara, şişlik ve ödem bulunan hayvanların satın alınmamasını gerekir.

İstanbul büyükşehir belediyesinin kulak küpelerine dikkat edilmeli. Hayvanların nüfus kağıdı dediğimiz kulak küpe numaraları var. Belediyenin belirlediği hayvan satış yerleri vardır. Vatandaşlar buralardan kurbanlıklarını alabilirler. Belediyenin kesim yerlerinde hayvanların hastalıkları veterinerler tarafından kontrol edilmektedir. Şehir dışından gelen hayvanların kontrolleri Kulak küpesi dediğimiz nüfus kağıtları burada verilmektedir. Vatandaşlar güvenle buradan hayvanlarını alabilirler.

SIRANIZI ALMAK İÇİN GEÇ KALMAYIN

Öncelikle vatandaşlar kurbanlıklarını belediyenin belirlediği yerlerde kestirmeliler. Burada uzman kasaplar vardır. Geç kalınmış olduğu zaman acemi kasapların eline düşebiliyor vatandaşlar. O yüzden erken davranmalılar. Ya da bildikleri mahalle kasaplarına kestirmeliler.  Yani kısaca bu işi uzmanına bırakmalıdırlar.

HAYVANIN SAKAT OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?

Vatandaş sakat olup olmadığını anlayamazlar. Kurbanlık hayvan taşınırken uzman,  o işten anlayan biri nakletmeli. 

KURBAN KESİLDİKTEN SONRA NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ?

Kurban kesildikten sonra etin saklama koşulları çok önemlidir ancak bizim vatandaşımız bunu beceremiyor. Vatandaşlarımız kurban kesildi, dini vacibem yerine geldi diyorlar. Esas bundan sonra görevi başlıyor vatandaşın. En sağlıklı hijyenik bir biçimde dağıtması. Büyük başlar kesildikten sonra beş saat dışarıda hayvan dinlendirilmelidir. Hayvan kendi sıcaklığını attıktan sonra dolaba konmalıdır. Eğer hayvan sıcak sıcak dolaba konursa hayvanda yanma yani yeşerme oluyor etlerde. Genelde et üst üste konuluyor. Bu da ette yeşermeye neden oluyor. Sağlıklı bir şekilde saklayamıyorlar. Beş saat dışarıda bekletildikten sonra etler birbirine yapışmayacak bir şekilde dolaba konulacak.

Kurban etini genelde en kötü olan siyah poşetlerle kullanıyorlar. En kötü artıklarla yapılan siyah poşetler insan sağlığı açısından çok zararlıdır.

ETLER NE KADAR ZAMANDA TÜKETİLMELİ?

Genelde sağlıkçılar etin bir ay içerisinde tüketilmesini öneriyorlar. Ancak durumu iyi olmayanlar var her zaman et alamayacak insanlar var. Eğer güzel koşullarda saklanırsa bir iki ayda saklanabilir. Ancak bence bir ay içinde tüketilmelidir.

 YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar