Küba'da yıllar sonra gelen hükümet protestoları

Küba'da devam eden ekonomik sıkıntılar ve salgına yönelik kısıtlamalar ülkenin birçok yerinde protestolara neden oldu.

Küba'da yıllar sonra farklı şehirlerde ilk defa en büyük hükümet karşıtı protestolar gerçekleşti.

Küba'da devam eden ekonomik sorunlar, koronavirüs salgını kısıtlamaları ve hükümetin yönetimine tepki duyan binlerce kişi Havana kentinden Santiago kentine kadar sokaklarda gösteriler düzenledi.

 

Diaz-Canel'in başkanı olduğu hükümeti protesto eden göstericiler başkent Havana'da tarihi merkez de dahil olmak üzere kentin farklı bölgelerinde sokaklara dökülüp "Diaz-Canel istifa" diye bağırdı; hükümeti destekleyen gruplar ise Küba bayrakları açarak "Fidel" diye bağırdı.

 

Komünist Parti'nin başkanlığını da yürüten Diaz-Canel, ülkedeki karışıklık için ABD'yi suçladı ve "Göstericilerin çoğu içten hareket ediyor olsa da ABD'nin yönettiği sosyal medya kampanyaları ve parayla tutulan kişiler tarafından manipüle ediliyorlar" dedi.

 

Hükümet karşıtı protestolarda göstericiler "özgürlük" sloganları atıp Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'i istifaya çağırdı.

Diaz-Canel, "provokasyonların" tolere edilmeyeceğine dair uyarıda bulunurken destekçilerini "provokasyonlara" karşı cevap vermeye çağırdı.

Küba'da Delta varyantının da vakalarda artışa neden olmasıyla dün günlük vaka sayısı rekor yükselerek 6,923 olurken 47 kişi salgın nedeniyle hayatını kaybetti. 11.2 milyon nüfuslu Küba'da iki doz aşı olan kişi sayısı 1.7 milyon oldu.

Ayrıca, ABD’nin çeşitli bölgelerinde de Küba Komünist Partisi’ne karşı eylemler düzenlendi ve ABD’ye ‘askeri müdahale’ çağrısında bulunuldu.

 

Yorumlar