Cenk Başlamış: Kriz kolay aşılacak gibi değil

Türkiye ve Rusya krizi aşıp barışıyor mu? Rusya taleplerinden caydı mı?

Muhammed Cesim IŞIK / AjansHaber

Son günlerde Rusya ve Türkiye taraflarından karşılıklı gelen itidalli açıklamalar iki ülke arasındaki krizin çözülmesinde umutları yeşertti. Son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yapmış olduğu Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesine ilişkin açıklamaları, yeşeren umutları iyice güçlendirdi.

24 Kasım 2015 tarihinde Türk Ordusu tarafından düşürülen Rus jeti, halihazırda pamuk ipliğine bağlı olan Türk – Rus ilişkilerini kopma noktasına getirdi. Suriye Savaşı sonrası iyice gerilen iki ülke ilişkileri son olarak bu olayla tamamen gerilimli bir ortama neden oldu. Krizin ardından Rusya tarafından barış şartı olarak sunulan 3 teklifin yanı sıra Rus hükümeti çok sert bir tavır takınmış ve büyük ticari ambargolara varacak kadar büyük yaptırımlar uygulamıştı.

 

İki ülke arasında son günlerde sarfedilen karşılıklı itidalli mesajları AjansHaber’e değerlendiren Gazeteci  Cenk Başlamış, “Herşeye rağmen Putin’in açıklamaları bir fırsattır. Öncelikle bu krizin çözülmesi için mevcut gergin havanın yok edilmesi gerekiyor zira bu gergin havada krizin çözülmesi olanaksız.” dedi.

İşte Gazeteci Cenk Başlamış’ın AjansHaber’e yaptığı değerlendirme:

 “RUSYA’NIN 3 TANE TALEBİ VAR VE…”

Türkiye ile Rusya arasında üslup olarak bir yumuşamanın olduğundan söz edebiliriz. Ama bu yumuşamayı, ‘Türkiye – Rusya ilişkileri yoluna girdi’ şeklinde yorumlamamız için henüz çok erken. Rusya’nın geçmişte söylediği şeylerle Putin’in Atina’da söyledikleri, özünde aynı şeyler aslında. Rusya 24 Kasım’dan beri (Rus jetinin düşürülme tarihi) hep aynı şeyi söyleyip, 3 tane koşul ileri sürüyor. Türkiye’nin düşürülen uçak için Türkiye’den özür dilemesi, tazminat ödemesi ve Rus pilotları öldüren şahısların cezalandırılması. Bu konuda Rusya’nın tutumunda herhangi bir değişiklik yok.

 

“KARŞIMIZDA ÜSLUBUNU DEĞİŞTİRMİŞ BİR RUSYA VAR”

Şimdiye kadar Rusya bu isteklerini çok sert bir üslupla dile getirirken artık üslubunu yumuşatmış bir Rusya ile karşı karşıyayız. Bu gelişmeler aslında önemsiz gelişmeler değil ama Putin’in son açıklamalarından yola çıkarak Türk – Rus ilişkileri yoluna girdi demek için henüz çok erken.

“KRİZ KOLAY KOLAY AŞILACAK GİBİ DEĞİL”

Rusya’nın neden böyle açıklamalar yaptığını bilmek gerçekten zor. Yapılan bu açıklamalar Rusya’nın iç ve dış politikalarıyla ilgili olabilir, Türkiye’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlardan bir şekilde zarar görmeye başladıkları içinde bu tip açıklamalar yapmış olabilirler. Ya da Rusya, Türkiye’deki bazı önemli projelerin özellikle de Akkuyu Projesi’nin zarar görmeye başlamış olduğunu düşünebilir. Dediğim gibi Rusya’nın taleplerinde aslında hiçbir değişiklik yok. Ama diyelim ki Rusya gerçekten tutumunu değiştirmeye başlıyor ve bugün bu konuyla alakalı iki ülke oturup görüşmelere başlasa dahi yine de kriz geride kaldı dememiz için erken olacağını düşünüyorum. Çünkü bu kriz kolay kolay aşılabilecek gibi değil.

 

“PUTİN’İN AÇIKLAMALARINA BAKIP İYİMSERLİĞE DÜŞMEMELİYİZ”

Herşeye rağmen Putin’in açıklamaları bir fırsattır. Öncelikle bu krizin çözülmesi için mevcut gergin havanın yok edilmesi gerekiyor zira bu gergin havada krizin çözülmesi olanaksız. Putin’in söyledikleri taktiksel olsun ister samimi olsun yine de Rusya bu konuda bir adım attı ve Türkiye’den de yumuşak diyebileceğimiz bir tepki geldi ve bunu sürdürmek gerekiyor. Bu gerilimi azaltıcı açıklamalar her iki taraftan da gelirse bu kriz yavaş yavaş çözülme sürecine girecektir. Ama Putin’in açıklamalarına bakıp hemen iyimserliğe kapılmak için de henüz çok çok erken.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar