Kredi Kartı borcu yapılandırma ve taksitlendirme Resmi Gazete’de yayınlandı

Bireysel kredi kartı borcunu 12 ay taksitlendirme ve yeniden yapılandırmaya yönelik karar Resmi Gazetede yayınlandı. 27 Eylül'de yürürlüğe giren karar, telekomünikasyon, gıda ürünleri, kuyumculuk ürünleri  ve akaryakıt ürünlerinde geçerli olmayacak.

Bireysel kredi kartlarına taksit sayını 12’ye çıkaran düzenleme ve kart borcunun yeniden yapılandırılmasına olanak veren karar 27 Eylül tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bireysel kredi kartlarına 12 taksit imkânı getiren karar; akaryakıt ürünleri, telekomünikasyona, gıda ürünleri ve kuyumculuk ürünlerinde geçerli olmayacak. Bankacılık Düzenleneme ve Denetleme Kurumu'nun ilgili yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, "Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki ayı geçemez" ibaresi konulurken. Yönetmeliğe eklenen geçici madde ile kredi kartları borç bakiyelerinin kart sahiplerinin talebi durumunda yetmiş iki aya kadar taksitlendirilebileceği belirtildi. Karar ile Kredi ve kredi kartı borcu yapılandırması da dün itibariyle yürürlüğe girdi. Fakat kredi borcu yapılandırma hakkı herkese tanınmayacak. Kredi borcu yapılandırma sadece 'canlı' kredileri kapsıyor. 

BORÇ TAKSİTLENDİRMESİ BELLİ HARCAMALARI KAPSAYACAK

Kredi kartlarının 12 aya varan vadeyle taksitlendirmesi ile ilgili karar Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmesinden sonra kart taksitlendirmede yeni bir dönem başladı. Tüketiciyi kredi kartı borçalarının ödenmesinde rahatlatmayı amaçlayan karar belli harcamaları kapsayacakken belli harcamaları da kapsamayacak.12 ay vade uygulanmayacak harcamalar; akaryakıt, gıda, kuyumculuk, telekomünikasyon ürünleri olarak belirtidi.

 

HARCAMALAR VE TAKSİT SAYISI

Yayınlanan yönetmeliğe göre yapılan harcamalara taksit sayısı ve süresi şöyle olacak;

Kuyumculukla ilgili harcamalarda dört ay,

Elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında altı ay,

Havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda, sağlık ürünü alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde ve vergi ödemelerinde dokuz ay olarak uygulanacak.

BU HARCAMALARA TAKSİT YOK

İlgili yönetmelikte, daha önceden de olduğu gibi, "Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında" taksit uygulanmayacak.

 

KURUMSAL KREDİ KARTLARIDA YARARLANACAK

Kararla, kurumsal kredi kartlarıyşa yapılacak olan, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi ya da ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi de on iki ayı geçemeyecek şekilde düzenlendi.

BORÇ BAKİYELERİ 72 AYA KADAR TAKSİTLENDİRİLECEK

Yürürlüğe giren kararda belirtilen yönetmeliğe eklenen geçici bir madde ile de, kredi kartlarının mevcut "borç bakiyeleri" kart sahipleri tarafından talep edilmesi durumunda "en fazla yetmiş iki ay" ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilebileceği belirtilirken, "Her aya düşen taksit tutarı ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenir" denildi.

BORÇ YAPILANDIRMA CANLI KREDİLERİ KAPSIYOR

Dün yürürlüğe giren BDDK düzenlemesi kararlarında borç yapılandırma işlemi sadece takibe düşmemiş ihtiyaç kredileri ile kredi kartı borç bakiyesinden oluşan "canlı" kredileri kapsıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi işlemleri ile banka ve kredi kartları hakkında değişiklik içeren yönetmeliklerinin dün yürürlüğe girmesi sonrasında yapılandırmanın koşulları ve detayları belli olmaya başladı. AA Muhabirinin bankacılık kaynaklarında aldığı bilgilere göre, BDDK düzenlemesi, takibe düşmemiş ihtiyaç kredileri ile kredi kartı borç bakiyesinden oluşan "canlı" kredileri kapsıyor. Konut ve taşıt kredileri ise yapılandırma kapsamında yer almıyor.

Yorumlar