Kredi Kartı Borcu Yapılandırma işlemi başladı! İkinci şans borçluları sevindirdi

Milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren kredi ve kredi kartı borcu yapılandırma işlemleri başladı. Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren düzenlemenin ardından tüketici kredisi ve kredi kartı borcu olanlar borçlarını 72 aya kadar yapılandırabilecekler.

Eylül ayında resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren, bireysel kredi kartlarına taksit sayını 12’ye çıkaran düzenleme ve kart borcunun yeniden yapılandırılmasına olanak veren karar 27 Eylül tarihli karar sonrasında tüketici ve kredi kartı borcu olan vatandaşlar rahat bir nefes aldı.  Kredi borcu yapılandırma işleminin yürürlüğe girmesi sonrasında tüketici kredisi ve kart borçlusunu rahatlatmak için getirilen 72 aya varan yapılandırma imkânı tüketiciyi sevindirmenin yanında yapılandırma işleminde uygulanan faiz konusu tüketicilerin kafaları karıştırıyor. Yapılandırma uygulamasında faiz oranın bankalara bırakılması sonucu bankaların çıkardıkları faturayla beklentileri karşılamazken, Posta Gazetesi’nde yer alan habere göre,  tüketiciye sunulan faizlerin yüksek kalması nedeniyle  borcu yapılandırma yerine kredi çekerek kapatmanın, yapılandırma yapmaktan daha avantajlı olduğu ifade edildi.

"KREDİ ÇEKMEK DAHA AVANTAJLI"

Yeni ekonomi düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından tüketici kredisi ve kredi borcunu yapılandırmak isteyen vatandaşların karşısına yüksek ve farklı faiz oranları çıktı. Kimi banka yüzde 1.40, kimi yüzde 1.49, kimi yüzde 1.47 gibi faiz oranları çıkarırken, mevcut tüketici kredisi faizlerinin yüzde 1.20 seviyelerine kadar düştüğü dikkate alındığında yapılandırma sonucu çıkan yüksek fatura miktarları dikkat çekti.  10 bin lira tüketici kredisi borcu olan vatandaş, bunu yüzde 1.45 faizle yapılandırdığında 72 ayda 17 bin 615 lira ödemek zorunda kalırken, 10 bin liralık borcunu yüzde 1.29 faizli tüketici kredisi çekerek kapatma yolunu seçtiği takdirde 48 ayda toplam 14 bin 244 lira geri ödeme yapıyor.  Diğer bir ifade ile tüketici kredisi çekmeyi tercih edenin cebinde 3 bin 371 lira kalıyor.

 

FARKLI BİR BANKADAN ALIN

Tüketici kredisi ve kredi kartı borcu yapılandırması yapmayı düşünen vatandaşlar için uzmanlar,  borcunu kapatmak için yapılandırma işlemi yerine kredi çekmeyi tercih edenlere öneride bulunuyor. Buna göre "kredi borcunuzun olduğu bankadan değil, başka bir bankadan çekerseniz daha düşük faiz imkânı elde ederseniz. Tabii kredi sicilinizin iyi olması önemli" uyarısı yapmanın yanında tüketiciler yapılandırmada makul faiz oranlarının belirlemesinin iki tarafa da faydası olacağını belirtiyor.

Yorumlar