KPSS mağdurları haklarını nasıl arayacak?

Ardında birçok soru işareti bırakan 2010 KPSS yine Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden biri oldu. Çalınan sorularla ilgili yasal süreç devam ederken akıllardaki soru ise, mağdurların haklarını nasıl arayacağı…

Muhammet Cesim IŞIK / AjansHaber

Soruların çalınmasıyla birçok memur adayının mağdur olduğu 2010 KPSS soruşturması aradan yıllar geçmesine rağmen hala tüm sıcaklığıyla ülke gündeminde. Sınav sorularının çalınıp kasıtlı olarak belirli isimlere verildiği iddiasına ilişkin soruşturma tüm hızıyla sürüyor. Son olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2010'daki KPSS'de usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında gözaltına alınan 32 şüpheli, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Peki mağdur olan bu memur adayları haklarını nasıl savunacak? Sınavın yenilenmesi mümkün mü? Hukukçu Cesim Parlak, mağdurların kaybettikleri memuriyet hakkı için herhangi bir yasal işlem yapamayacaklarını, ancak devlete açacakları tazminat davalarıyla mağduriyetlerini giderebileceklerini söyledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2010'daki KPSS'de usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında gözaltına alınan 32 şüpheli, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Son operasyonun ardından memur adayı mağdurlar haklarını nasıl geri alabileceklerinin arayışına girdi. Avukat Cesim Parlak hukuki süreci ve mağdurlara önerilerini AjansHaber’e anlattı:

“MAĞDURLAR TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR”

Atanamayan mağdurların o sıralamadan ne kadar etkilenip ne kadar etkilenmediği bilinmediği için, kararlar ancak bir ceza yargılanması sonucu kesinleştikten sonra verilebilir. Eğer yargı, ‘Evet bu kişiler çalınmış sorular sonucu sıralamanın değişmesiyle mağdur oldular ve sınavı bu yüzden kaybetmişlerdir’ denilirse, bu mağdurlar haklarını ‘tazminat davası’ yoluyla savunabilirler. Tazminat davasını da devlete karşı açabilirler, çalınan soruları alarak sınava giren kişiler dava açamazlar. Zira devletin sınav güvenliliğini sağlama yükümlülüğü vardır ve o yükümlülük yerine gelmediği için sınava giren bir kısım mağdur olmuştur. Burada sorumluluk devlettedir.

“SINAVIN TEKRARLANMASI HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL”

2010 KPSS’sinin tekrar yapılması gibi bir durum yok. Çünkü işin içine herhangi bir usulsüzlük karıştırmadan, kendi imkanlarıyla sınavı kazanmış kişiler için hak kaybına sebep olacağı için hukuken sınavın tekrarlanmasını mümkün görmüyorum. İdari olarak iptal yolu seçilse dahi bu teklif yargıdan döner. İdare mahkemeleri sınavı iptal etme kararını hukuka aykırı bularak bu teklifi geri çevirirler ancak bu usulsüzlüğe karışmış kişilerin de sınavı elbette iptal edilir.

“DAVALAR SUÇLUYA DEĞİL, DEVLETE AÇILABİLİR”

Sınavda usulsüzlük yaparak diğer memur adaylarının hak kaybına yol açan kişilerin, bireylerin sıralamasını nasıl etkilediği tespit edilemeyeceği için, mağdur olan memur adayları herhangi bir dava açamaz. Ama mağdurların devlete karşı açtığı tazminatlar dolayısıyla devlet bir ödeme yükümlülüğü altına girerse, usulsüzlük yapanlara; bu maddi yükümlülüğü rücu ettirebilirler. Güçlü olan devlet olduğu için, devletin güvenliği sağlayamadığı bir konu olduğu için bu itirazı devlete yöneltirler.

“SINAVA GİRİŞ YAŞI İDARİ BİR İŞLEMLE YÜKSELTİLEBİLİR”

Sınav sorularının çalınması sonucu hak mahrumiyetine uğrayan kişiler, yaşlarından dolayı, yani sınavı o gün kaybettiler ama usulsüzlük bugün anlaşıldığı için, yaş nedeniyle sınava girme haklarını kaybetmiş kişilerse, sanki o sınavı kazanıp memuriyete başlamış gibi ‘bana yeniden sınava giriş hakkı verin’ diye bir dava açamazlar. Ama orada oluşan hak kaybını tazminat davasına dönüştürebilirler. Ya da ikinci bir seçenek olarak devlet düzenleyici bir işlem yapabilir. Mesela o dönem sınava girenler için sınava giriş yaşını, idari bir işlemle 35’ten 40’a çekebilir.

KPSS DAVASINDA FLAŞ GELİŞME

KPSS SORUŞTURMASINDA İLGİNÇ AYRINTI

Yorumlar