Köy okulundan Silikon Vadisi'ne giden Eren Bali'nin hikayesi

Başarı hikayeleri insanlar tarafından hep sevilmiştir. İşte Eren Bali'nin hikayesi de bu hikayelerden..Sizin için araştırdık haberimizde...

Başarı hikayeleri insanlar tarafından hep sevilmiştir. Bu hikayeler masal gibi 'bir varmış bir yokmuş' gibi başlanmasa da insanların kalplerine masal gibi bir  umudu aşıladığı bilinir.

İşrte Eren Bali'nin yolculuğu da insanlara ilham verici cinsten..Köy okulundan Silikon Vadisi'ne giden Eren Bali'nin hikayesini sizler için araştırdık..

Eren Bali hayata gözlerini kayısının diyarında yani Malatya'da açtı. İlköğetimini, liseyi Malatya'da tamamladı. Aslında Bali'nin hikayesine yön veren ışık ablasının ODTÜ'yü kazanıp eve bilgisayar almasıyla ortaya çıktı. İnterneti etkin kullanmayı başladıktan sonra Eren Bali'nin hayatı değişmeye başladı.Malatya Fen Lisesi'ndeki eğitimini tamamladıktan sonra ODTÜ'de Bilgisayar Mühendisliği'ni kazandı. Matematik bölümüyle birlikte çift anadal yaparak ODTÜ'den mezun oldu. Mezun olduktan sonra ortaokul arkadaşı Oktay Çağlar'la birlikte kurdukları ilk girişimcilik deneyiminde başarılı olamadılar. Lakin bu Eren Bali'yi yıldırmadı, hatta daha sonra büyük projesinin temelini oluşturdu. 

Eren Bali enerjisini Amerika'ya yönlendirdiğinde ise her şey toz pembe gitmiyordu. Amerika'dan çalışma izni almak onun için pek kolay olmadı. Çalışma izni almaya çalışırken aynı zamanda yeni girişimcilik projesiyle uğraşıyor aynı zamanda da hayatta kalacak kadar gündelik işlerde çalışıyordu.Bu projesi için yüklü miktarda borç aldıve kendisine Silikon Vadisi'nde yer bulmaya çalıştı. Bu girişimciliğin temeli ise ODTÜ'ye dayanıyordu. ODTÜ Teknokent'te dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen girişimcilerin derslerini internet üzerinden yayınlanma fikrini hayata geçirmek için çok çalışacaktı Bali.

Artık her şeyi bir kenara bırakan Eren Bali varını yoğunu gecesini gündüzünü bu projesi için harcamaya başladı. Projesini Silikon Vadisine ilk sunduğunda 50 yatırımcı tarafından reddedildi. Ona tek inanan ise internet devi Yelp’in CEO’su Jeremy Stoppelman'dı. Bu Eren Bali'nin yolculuğunda gidişatı değiştirecek önemli bir ayrıntıydı. Jeremy Stoppelman’ın yardımıyla 1 milyon dolarlık sermayeye erişmeyi başardı. ‘Udemy’ adını verdiği online eğitim şirketi bu sermaye erişiminden hemen sonra hayata geçti. 

Udemy hayata geçtikten kısa bir süre sonra herkesin dikkatini çekmeyi başardı. Amerika basını Udemy'e kayıtsız kalamadı ve ondan bahsetmeye başladı.  Amerika'nın en önemli eyaletlerinden San Francisco’nun iki büyük gazetesi SF Gate ve SF Business Times, Bali'nin köy okulundan Silikon Vadisi’ne giden Eren Bali'nin hikayesini ve ilham veren serüvenini sayfalarına taşıdılar.

Bu başarıdan sonra Eren Bali için hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Eren Bali'nin şirketi Batı'da en çok fonlanan onlıne eğitim şirketi. Bu başarının kuşkusuz en büyük nedeni ise Eren Bali'nin inancı ve yılmaması. Eren Bali bu yatırmından sonra durmadı ve yeni atılımları da peşinden sürükledi. 

Eren Bali 2014 yılında Udemy CEO'luğunu devrettikten sonra yeni yatımı carbon üzerinde çalışmaya başladı. Carbon tamamı mobil için tasarlanmış durumda. Bu aplikasyon hem doktorla hem de tüm sağlık kuruluşlarıyla iletişimi direk sağlıyor. 

Eren Bali'nin bu ilham dolu serüveninin başarıya ulaşmasındaki üç neden kuşkusuz; Çalışmak, inanmak ve yılmamak...

Yorumlar