Koruyucu aile konusunda İstanbul birinci sırada

İstanbul Koruyucu Aile Derneği Başkanı Gökalp, Türkiye'de koruyucu aile sayısının 5 bin olduğunu, bunların yanında 5 bin 401 çocuğun kaldığını belirterek, "İstanbul koruyucu aile sıralamasında ilk sırada yer alıyor." dedi.

İstanbul Koruyucu Aile Derneği Başkanı Neşe Gökalp, son yıllarda koruyucu aile olma talebinde artış yaşandığını ancak yine de bunun istenilen seviyede olmadığını söyledi.

Bir grup koruyucu ve gönüllü aileyle bakıma ve korumaya muhtaç çocukların sorunlarıyla ilgilenmeye gayret gösterdiklerini dile getiren Gökalp, Türkiye'de, akraba ve yakın çevre, geçici, süreli ve uzmanlaşmış koruyucu aile modelleri bulunduğu kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, en az ilkokul mezunu, 25-65 yaş aralığında ve düzenli bir işe sahip olan herkesin koruyucu aile olabileceğini aktaran Gökalp, "Evli ya da bekar olmak fark etmiyor. Çocuklu ya da çocuksuz istenildiği takdirde koruyucu aile olunabiliyor. Son dönemde biyolojik çocuğu olan ailelerin de koruyucu aile olma talebinde artış var. Kendi çocukları oldukları halde devlet koruması altındaki çocukları evlat edinmek için müracaatta bulunan ailelerimiz mevcuttur." diye konuştu.

İSTANBUL'DAKİ ARTIŞ SON 3 YILDA GERÇEKLEŞTİ

Türkiye'de devlet koruması altında yani bir şekilde çocuk veya sevgi evlerinde kalan çocuk sayısının 13 bin 300 civarında olduğunu kaydeden Gökalp, şöyle devam etti:

"Devletin ilgili kurumlarında kalan çocukların dışında koruyucu ailelerin yanında barınan çocuklarımız da var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2016 rakamlarına göre koruyucu aile sayısı 5 bin. Bu ailelerin yanında ise 5 bin 401 çocuk kalıyor. İstanbul, koruyucu aile sıralamasında ilk sırada yer alıyor. İstanbul'da 410 koruyucu ailenin yanında 443 çocuk kalmakta. İstanbul, son yıllarda birinci sıraya yükseldi."

İstanbul'da koruyucu aile sayısındaki artışın son üç yılda gerçekleştiğinin altını çizen Gökalp, "Bu kentimizi sırasıyla Ankara, İzmir, Kayseri, Kocaeli ve Konya takip ediyor. 16 büyük ilimizde koruyucu ailelerin yanında kalan çocuklarımızın oranı yüzde 60 civarında. Tunceli, Nevşehir ve Ardahan'da hiç koruyucu ailemiz bulunmuyor. Koruyucu aile konusunda; ülkemizi Avrupa devletleriyle kıyasladığımızda karşımıza büyük bir fark çıkıyor. Avrupa ülkelerinde yüzde 85'lere varan koruyucu aile oranı var." ifadelerini kullandı.

"KORUYUCU AİLELERE DEVLET DESTEK VERİYOR"

İstanbul Koruyucu Aile Derneği Başkanı Neşe Gökalp, Türkiye'nin de hedefinin bu rakamlara ulaşmak olduğunu, her çocuğun aile ortamında anne-baba modeliyle yetişmesi gerektiğini vurgulayarak, çocukların ev ortamında yetişmesinin gelecekleri için çok daha faydalı olduğunu belirtti.

Koruyucu aile sayısının artırılması için farkındalık çalışmalarının yapıldığına dikkati çeken Gökalp, "Devlet şu anda koruyucu aileleri maddi anlamda destekliyor. Çocuğun yaşına bağlı olarak 450 lira civarında başlayıp bin 100 liraya kadar değişen miktarlarda aylık ödeme yapılıyor. Ayrıca evlat edinilen çocuğun servis, meslek edinme ve eğitim amaçlı değişik kursları için de maddi katkı sağlanıyor." bilgilerini paylaştı.

Yorumlar