Koalisyonun kilit partisi CHP'mi yoksa MHP'mi?

Koalisyona yönelik ilk toplantı dün AK Parti-CHP arasında yapıldı. Ancak koalisyona yönelik iddialara bakıldığında AK Parti için kilit ismin MHP lideri Bahçeli olduğu görülüyor.

Hükümeti kurmak için AK Parti harekete geçti. İlk toplantı CHP’yle yapıldı. Davutoğlu’nun toplantı sonrası yaptığı açıklamalar ise AK Parti’nin hangi partiyle koalisyon yapacağına dair farklı iddiaların ortaya çıkmasına neden oldu. Gazeteci-yazar Avni Özgürel, Koalisyon ihtimalini erken seçim olasılığıyla eşit gördüğünü vurgulayarak, AK Parti’nin koalisyon görüşmelerine MHP’nin önemli etkisi olacağını söyledi. Özgürel, “Bana göre AK Parti CHP’ye nazaran MHP’ye koalisyon için daha yakın. Çünkü Kılıçdaroğlu’nun ‘ben başbakan yardımcısı olmam’ şeklinde uzlaşılması zor bir tavrı söz konusu. Ama MHP’ye baktığımızda özellikle çözüm sürecine ilişkin sürecin devam edeceğine dair açıklamalar parti tarafından getirilmiş durumda. Çözüm sürecinin adının değişeceği fakat sürecin Türkiye’nin demokratikleşmesi kapsamına devam edeceğini verdiler” dedi.

Gazeteci-yazar Avni Özgürel, koalisyon ve erken seçimde ortaya atılan iddiaları ve dün AK Parti-CHP arasında gerçekleşen görüşmeyi AjansHaber’e değerlendirdi:

“ERKEN SEÇİM DE KOALİSYON HÜKÜMETİ DE AYNI İHTİMAL DAHİLİNDE”

Koalisyon ziyaretleri başladı. AK Parti ilk olarak CHP’yle görüştü. Baktığımız zaman bir takım koalisyona ilişkin iddialar ortaya atılıyor. Ancak ben erken seçim olasılığının koalisyon ihtimaliyle eş değer görüyorum. İki ihtimalle de karşılaşma olasılığımız yüksek.

“KOALİSYON MÜMKÜN ANCAK…”

CHP ve MHP ile de AK Parti’nin koalisyon kurması mümkün. Ancak neticeye varılmaması da AKP Parti’nin CHP ya da MHP koalisyonu kadar kuvvetli. Türkiye gündeminde hala erken seçimin yankıları sürüyor.

AK PARTİ CHP’NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİNİ ILIMLI KARŞILADI

AK Parti ve CHP koalisyon heyetinin konuşmalarına bakıldığında CHP’nin birçok kırmızı çizgisi AK Parti tarafından ılımlı bir şekilde karşılandı. Fakat bu AK Parti-CHP koalisyonunun gerçekleşeceği anlamına gelmemeli. CHP’nin öne sürdüğü istekler hukuksal açıdan gerekli isteklerdir.  Meclis’te bulunan 4 parti de bu isteklere rıza göstermelidir. Çünkü demokratik istekler üzerinde çerçevelenmiş koşullardan bahsediyoruz.

“AK PARTİ KOALİSYONDA MHP’YE DAHA YAKIN”

Bana göre AK Parti CHP’ye nazaran MHP’ye koalisyon için daha yakın. Çünkü Kılıçdaroğlu’nun ‘ben başbakan yardımcısı olmam’ şeklinde uzlaşılması zor bir tavrı söz konusu. Ama MHP’ye baktığımızda özellikle çözüm sürecine ilişkin sürecin devam edeceğine dair açıklamalar parti tarafından getirilmiş durumda. Çözüm sürecinin adınının değişeceği fakat sürecin Türkiye’nin demokratikleşmesi kapsamına devam edeceğini verdiler.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.
 

Yorumlar