Kırbaç kasırgası ismini kim koydu, nereden geliyor? Neden Kırbaç kasırgası?

Kırbaç kasırgası ismini kim koydu sorusu vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Neden Kırbaç kasırgası sorusu ile ilgili merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Kırbaç kasırgası gelen son dakika haberlerinin ardından vatandaşlar tarafından internette merakla araştırılıyor. Binlerce insan konuyla ilgili internette detaylı bir araştırma yapıyor. Kırbaç kasırgası ismi de merak edilen konuların başında yer alıyor. Kırbaç kasırgası ismini kim koydu, nereden geliyor sorusuyla ilgili merak edilen detayları sizin için araştırdık. Neden kırbaç kasırgası sorusuyla ilgili merak edilen detaylar haberimizde.

KIRBAÇ KASIRGASI İSMİNİ KİM KOYDU?

Kırbaç kasırgası ismini kim koydu sorusu şimdilerde araştırılıyor. İşte merak edilen detaylar...

Medicane, Mediterranean (Akdeniz) ve Hurricane (Fırtına) kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. Yoğun olarak gerçekleştiği tarihler eylül ve ekim ayları. İyon denizi ve güneyi ile Fransa’nın güneyi, İspanya’nın doğu kıyılarında oluşuyor daha çok, çünkü deniz suyu sıcaklığıyla beslendiği için denizin geniş yer kapladığı bölgelerde meydana geliyor. Karaların en az, denizin de en fazla yer kapladığı alanlar da bu bölgeler. Tropik fırtına İtalya kıyıları ve Yunanistan’da taşkınlara, sellere sebep olabiliyor. Eğer Yunanistan karasına vurursa ikiye bölüyor, birincisi Yunanistan’ın içine, diğeri Türkiye’ye ilerliyor. Zaten asıl mesele de burada başlıyor. Zira Kırbaç Kasırgası’nın bir kara parçasına değmeyerek Türkiye’ye ilerleyeceği düşünülüyor.

NEDEN KIRBAÇ KASIRGASI?

Saatte 110 km’yi aşan, fakat düz esen rüzgarlara kasırga deniyor. Dairesel yapıya döndüğünde yani saat yönünün tersine estiğinde ise tropikal fırtına deniyor. Türkiye’ye yabancı olmasının da asıl sebebi bu. Türkiye sert esen rüzgarlara alışık, fakat dairesel atmosferik bir sisteme aşina değil. Son 30 yılın verilerine bakıldığında Karadeniz ve Akdeniz’deki deniz suyu sıcaklığı normalden 2.5 derece yukarıda ve atmosferi besleyen bu durum sistemi tetikleyen sebeplerden biri. Son birkaç gündür yaşanan kıştan kalma serin hava, Akdeniz‘e doğru inerken İyon Denizi‘nde, ısındığı için yükselen havayla dairesel hareketlerle gelişen atmosferde hücre denilen yapıların oluşmasını sağlıyor. Fakat şunu da belirtelim, Akdeniz bir okyanus kadar büyük bir deniz olmadığı için ABD’ye oranla nispeten daha küçük sistemler bunlar.

KIRBAÇ KASIRGASI NEDİR?

Meteoroloji pazar günü için vatandaşları uyarmaya başladı. Ege Denizi'nden Kırbaç olarak adlandırılan kasırganın gelme ihtimali bulunuyor. Türkiye tarihinde ilk kez bu kasırgayı görecek.

Yorumlar