Kilogramın (KG) yeni adı ne olacak? Kilogram yerine ne diyeceğiz?

Kilogramın yeni adı ne olacak sorusu vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Kilogram yerine ne diyeceğiz sorusuyla ilgili detayları sizin için derledik.

Fransa'da 16 Kasım Cuma günü yapılacak konferansta kilogramın tanımı değişecek. Şimdiden konuşulmaya başlayan bu olayla ilgili insanları merak sardı. İnsanlar kilogramın yeni adı ne olacak sorusunun yanıtını şimdiden merak etmeye başladı. Peki kilogram yerine ne diyeceğiz? Tüm bu soruların yanıtı Fransa'da gerçekleşecek olacak konferans neticesinde belli olacak. Merak edilen detayları sizin için derledik.

KİLOGRAMIN YENİ ADI NE OLACAK?

16 Kasım Cuma günü Fransa'nın Versay kentinde yapılacak "Genel Ölçüler ve Ağırlıklar Konferansı'nda kilograma yeni bir tanım verilecek. Kilograma verilecek yeni isim bu konferansta netleşecek. Yeni isim belli olur olmaz sizlere duyuracağız.

Konferanstan çıkan kararla birlikte 20 Mayıs 2019 tarihinden itibaren metrik sistem kullanan tüm ülkelerde kilogramın tanımı değişecek.

KİLOGRAM YERİNE NE DİYECEĞİZ?

Metrik sistem ilk olarak kilogram 1799'da Fransa'da tanıtıldı. Basitçe, 1960 yılında metre ışığın dalga boylarıyla ilişkilendirilerek bir sabite bağlanmıştı. 

Kütle birimi olarak kullandığımız kilogram, uluslararası kilogram prototipine göre belirlenmiştir. %90'ı platinyumdan ve %10'u iridyumdan oluşan bu prototip, zamanla kendisini oluşturan elementlerin yarı ömür sürelerinden dolayı kütle değişimine uğruyor. Örneğin platinyum'un yarı ömrü 10-11 yılken, iridyum'un yarı ömrü sadece 73.83 gündür. Bu yüzden metrik sistem kullanan ülkelerin de katılacağı bir konferansla kilogram, tıpkı metre-ışık hızı, mol-avagadro gibi ölçü birimlerinde olana benzer şekilde bir sabite bağlanacak. Bu sabitin "planck sabiti" olması öngörülüyor. Planck sabiti, fotonun enerjisi ile fotona ait elektromanyetik dalganın frekansına oranıdır.

Yorumlar