'Kilo Veremeyenler' o besinlerden vazgeçemiyorlar!

Günlük hayatta kilo veremeyenlerin vazgeçemedikleri lezzetler arasında ilk sırlarda patates kızartması ve yağlı et ürünleri geliyor. Yüksek kalori ve yağ içeren besinler aynı zamanda sağlık problemlerinde de yol açıyor.

Hayatının büyük bir bölümünü fazla kilolardan kurtulmak için geçirenlerin ortak sorununun alışmış olduğu tatlardan vazgeçememek olduğu belirtiliyor. Kilo vermeyi engelleyen besinler olarak adlandırılan patates kızarması, yağ oranı yüksek kırmızı etler, gazlı içecekler ile lif oranı düşük ekmekler ve unlu mamüller söz konusu besinlerin başında geliyor. Diyetisyenler günlük hayatımızda yemeği tercih ettiğimiz bazı besinlerin kilo vermeyi zorlaştırdığı konusunda ortak görüşe sahiplerken, kilo vermeyi zorlaştıran 9 besinin başında yağ ve kalori oranı yüksek kızartma ve yağlı etlerin geldiğinin de altını çiziyorlar.

KALP HASTALIĞI ORANINI DA ARTTIRIYOR

Kilo vermek isteyenlerin korkulu rüyası olan besinler, içerdikleri yüksek kalori ve yağ oranları sebebiyle çeşitli sağlık sorunlarına da sebep oluyor. Özellikle yağ içeriği bakımında yüksek etlerle beslenilmesinden dolayı kalp hastalıkları ve bununla beraber hipertansiyon görülme oranının da arttığı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Örneğin, tavuk yenilirken yağlı derisini ayırmadan pişirmek ya da çok yağlı kırmızı et tüketmek yapılan yanlışların başında geliyor. Besinleri tüketirken pişirme şekillerini değiştirmek söz konusu riskleri azaltırken kilo vermeyi de kolaylaştırıyor. Tavuk pişirken yağlı deriyi ayırmak, gögüs kısmını ızgara, fırın ya da haşlama yapmak ile kırmızı eti satın alırken daha az yağlı olmasına özen göstermek bilinen sağlıklı beslenme kuralları arasında yer alıyor.

"KIZARMIŞ PATATES" VE "BEYAZ EKMEK" LİSTENİN BAŞINDA GELİYOR

Doyurucu olma özelliği ve hemen her yemeğin yanına yakışan patates kızartması ve beyaz ekmek vazgeçilemeyen tadların ilk sıralarında yer alıyor. Hemen her restonrant da hazırlanan tabakların yanında aperatif olarak bulunan patates kızartmasından uzak durulması gerektiğinin altı çiziliyor. Bunun nedeni olarak da besinlerin kızartılma işlemi sırasında meydana gelen trans yağların bir çok hastalığa davetiye çıkardığı ve bu besini tüketmek istiyorsak fırında ya da haşlanmış olarak tercih edilmesi gerektiği belirtiliyor. Patates'in haşlanmış olarak tüketilmesinin kızartmasına oranla daha uzun süre tok tutacağıda dikkat çekilen konular arasında yer alıyor. Doyurucu olması nedeniyle yemeklerin yanında tüketilen beyaz ekmek de düşük lif oranı nedeniyle bilinenin aksine daha çabuk açıklamaya neden oluyor.

EKMEK TERCİHİ ÖNEMLİ

Diyet yapanların yanlış yaptığı konulardan bir tanesi de ekmek tüketimi ile ilgili oluyor. Diyetisyenlerin ekmek tercihi konusundaki tavsiyeleri hiç ekmek yememek anlamına gelmiyor. Kilo vermeyi zorlaştıran besinler arasında beyaz ekmek yer alırken, tam buğdaydan yapılmış, kepek ve lif oranı yüksek ekmekleri aşırıya kaçmadan tüketmek gerekiyor. Beyaz ekmek tüketildiğinde kan şekeri hızlı yükselip hızlı düşerken daha hızlı açıktırıyor. Buna rağman kepek ve çavdar oranı yüksek ekmeklerde bu etki görülmüyor. Bu ekmeklerde lif oranının yüksek olması nedeni ile de uzun süre tok kalınabiliyor.

GEREĞİNDEN FAZLA "LİGHT ÜRÜN" TÜKETMEYİN

Diğer bir kilo vermeyi zorlaştıran besinler arasında gereğinden fazla diyet ürün tüketimi geliyor. Türk Gıda Kodeksine göre, enerjisi yüzde 25 azaltılmış ürünler olarak ifade edilen ürünlere light ürünler deniyor. Tüketilen bu ürünlerin kalorisinin hiç olmadığı ya da çok az miktarda olmasından dolayı kilo problemi oluşturmayacağı düşünülse de bunun çok yanlış bir kanı olduğu belirtiliyor. Normal bir insanın günlük kalori ihtiyacı 2 bin kalori olduğu ve 200-300 kalorisini diyet ürünlerden sağlamasın da bir sakınca olmadığı fakat günlük enerjinin hemen hemen yarısını bu ürünlerden sağlanmanın kişinin kilo vermesini engelleyeceği belirtiliyor.

GAZLI İÇECEKLERİ VE MEYVE SULARINI HAYATINIZDA ÇIKARIN

Yeme kültürümüzde vazgeçemediğimiz besinler içerisinde gazlı içecekler, meyve suları da geliyor. Herhangi bir besleyici değeri olmayan gazlı içeceklerin vücuda zarardan başka bir getirisi olmadığının da altı çiziliyor. Söz konusu bu ürünlerin yüksek şeker içermesinden dolayı boş kalori alımına neden olduğu ve bu ürünleri çok fazla tüketenlerin bel çevresinde yağlanma meydana geldiği söyleniyor. Light olan gazlı içecek ve meyve sularının hiç kalori içermemesinden dolayı diyette masum gözüyle bakılmaması gerektiği ve Light gazlı içeceklerin içerdikleri tatlandırıcılar nedeniyle iştah artışına sebep oldukları uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

"ŞEKER" VE "TUZ" TÜKETİMİ DÜŞÜRÜLMELİ

Kilo vermek isteyenlerin şekeri mutlaka hayatından çıkarmaları gerektiğini vurgulayan uzmanlar, ihtiyaçtan fazla alınan şekerin karaciğer ve kaslarda depo edildiği, kas ve karaciğerin depolayacağı şekerden fazlasının tüketilmesi sonucunda bunun şeker ve yağ olarak vücudumuzda depo edilmeye başlayıp kilo vermemizi zorlaştırdığı dile getirilirken aynı zamanda şekerin kanser hücrelerini besleyen besinlerin başında geldiği hatırlatılıyor. Sağlıklı bir bireyin günlük tuz ihtiyacının, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 5 gramı geçmesi gerektiği ve fazla alınan tuz miktarının vücutta su tutarak ödem oluşumuna sebep olduğu biliniyor.

Yorumlar