Kılıçdaroğlu'nun 'Beştepe' çıkışı Yenikapı ruhunu bitirdi mi?

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Adli Yıl Açılış Töreni ile ilgili yaptığı açıklamalar Yenikapı ruhunun bittiği anlamına mı geliyor?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından tüm Türkiye birlik olmuştu. Yenikapı’da düzenlenen demokrasi mitingiyle birlikte de Türk siyasetinde hiç olmadığı kadar olumlu rüzgârlar esmiş, tüm siyasiler birlik ve beraberlik mesajları vermişlerdi. Ancak son olarak Adli Yıl Açılış Töreni’nin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde olacak olması siyasette nabzın yükselmesine neden oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Külliye’de düzenlenecek bu etkinliğe katılmayacağını açıkladı. Törenden sonra Beştepe'deki adli yıl açılışını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Bugün açıkça adliyeye siyaset sokuldu" dedi ve toplantı için "tam bir yüz karası" nitelendirmesini yaparak ipleri attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’da  CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun sözleriyle ilgili, "Yüz karası ifadesini yakıştırması çok çok çirkin. Bu beyefendinin ifadeleri benim için kıymeti harbîyesin olmayan ifadelerdir" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Beştepe’ çıkışı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile girdiği polemik Yenikapı ruhunu bitirdi mi? Bu soruya AK Parti MKYK üyesi/İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu yanıt verdi.

İşte AK Parti MKYK üyesi/İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu’nun AjansHaber’e yaptığı o önemli değerlendirmeler:

“AÇILIŞ TÖRENİNİN KÜLLİYE’DE YAPILMASI ÖNCEDEN PLANLANMAMIŞTI”

Adli Yıl açılışı bu sene Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı. Külliye’nin içindeki kültür merkezinde yapıldı. Ankara’da o büyüklükte bir kültür merkezi yok. Orası olmasa bir otelin bodrum katında açılış töreni gerçekleştirilecekti. Adalet Bakanı ve Yargıtay Başkanı açılış töreni için yer düşünürken Külliye teklifi geldi ve açılış töreni Külliye’de gerçekleşti. Daha önceden planlanan bir durum yoktu.

“KUVVETLER AYRIMI İLE İLGİLİ HİÇBİR AÇIKLAMA YOK”

Dün ben de açılış törenindeydim. Dün orada verilen mesajlara bakıldığında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında kuvvetler ayrımı ile ilgili hiçbir şey yok. 15 Temmuz’dan bahsetti ve sadece salon kullanılmış oldu. Yargıtay Başkanı açıklamasını yaptı. Burada, Kılıçdaroğlu’nun bahsettiği gibi ‘yüz karası’ olacak bir durum yok.

“KILIÇDAROĞLU’NA TABANDAN BASKI GELMİŞ OLABİLİR”

15 Temmuz sonrasında böyle bir ruh yakaladık diyeceksin böyle ufak tefek şeylerle de durumu sabote edeceksin. Bunu anlamak hakikaten çok zor. 15 Temmuz’dan bu yana bakıldığında o zaman anlaşılıyor ki CHP yine bu işin içinde. Zoraki bu ruha giriyor gibi görünüyor ya da parti tabanından bir baskı da görüyor olabilir. Baskı nedeniyle telafi için böyle bir yol izliyor olabilir. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu da Külliye’ye geldi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü gayet güzel bir hava yakalandı ancak ona da barolardan ‘gittin teslim oldun’ gibi bir baskı gelmiş olabilir.

 “DARBE GERÇEKLEŞSEYDİ KİM, NEREDE YER ALIRDI ONU GÖRMEK GEREKİYOR”

 15 Temmuz gerçekleşseydi, 16 Temmuz gelseydi o zaman demokrasiyi, kuvvetler ayrımını görürlerdi. CHP geçmişten bu yana darbelerin yanında yer almıştır. Deniz Baykal’ın konuyla ilgili açıklaması bile var. Askere ‘geç bile kaldınız’ diyor. Darbe başarılı olsaydı kim nerede yer alırdı onu görmek gerekiyor. Yargı bağımsızlığı bina ile alakalı bir şey değildir ki. Avrupa’da hâkimler, savcılar, vatandaşlar oturup sohbet ederler. Cübbeyi giydiğinde bütün her şeyi dışarıda bırakır.

“BUNUN ADI KORKAKLIK, ŞÜPHECİLİK VE KENDİNE GÜVENSİZLİK”

Barış süreci hiçbir şey kaybettirmez. Çok gerilimli günler de geçirdi Türkiye. CHP yine bir şey kazanamadı. Olumlu havadan ne kazanç sağlanırsa sağlanır. Türkiye’nin buna kesinlikle ihtiyacı yok. Türkiye, yeni bir Kurtuluş Savaşı’ndan geçiyor. Kılıçdaroğlu gelip orada mesajını vermeliydi. Yargıtay Başkanı en kritik konulara girdi. Hiç kimse neden böyle konuşuyor diye sormadı.  Binanın taşı toprağına bakarak bağımsızlık kararı verilmez. Bu ne kadar şüphecilik, ne kadar korkaklık ve ne kadar kendine güvenememe durumudur.

YENİKAPI RUHU BİTTİ Mİ?

Yenikapı ruhu bozulmamalı. Bozulmasını istemeyiz. Yenikapı’da herkes vardı. 5 milyondan fazla insan katıldı. Hala Batı gazetelerine bakıldığında ‘Tayyip Bey çağırdı, 1 milyon kişi geldi’ deniyor. Konuyu sadece Tayyip Bey’den alıyor ki muhalefet de var etrafta, muhalefette bu darbeyi paylaşmıyor havasını vermek istiyorlar, bunlar da bu oyuna geliyor. Oradaki ruhu Avrupa çürütmeye çalışıyor. Bunlar da bu hareketle onlara yardımcı oluyorlar. Bir tarafta DAEŞ, bir tarafta PKK, bir tarafta PYD ile mücadele eden bir Türkiye var. En kritik zamanda böyle bir tavır alınıyor. Dolayısıyla Yenikapı ruhunun ölmesini istemem, bu dönemde kesinlikle devam etmelidir.

  YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar