Kıdemde sıfır kayıp! Çalışmalarda sona gelindi…

Kıdem tazminatı sorununun çözümü için başlatılan tazminat fonu çalışmalarında sona gelindi. Hükümet, kıdemde 'sıfır mağduriyet' sözünü tutmak için hem işçi hem işverenin nabzını tuttu.

Kıdem tazminatı sorununun çözümü için başlatılan tazminat fonu çalışmalarında sona gelindi. Hükümet, kıdemde 'sıfır mağduriyet' sözünü tutmak için hem işçi hem işverenin nabzını tuttu. Hükümetin yaptığı araştırmada işçilerin yüzde 76’sı kıdem bedellerinin aylık olarak adlarına açılmış ve takip edebilecekleri bir hesaba yatırılmasını istedi.

İŞÇİ DE İŞVEREN DE KIDEMDE YENİ DÜZENLEME İSTİYOR

Araştırmada işverenlerin ise yüzde 81.2'si mevcut durumda aylık, yıllık karşılık ayırmadığını söyledi. İşverenlerin yüzde 54.1'i ise aylık prim şeklinde ödenmesini talep etti. İşçilerin yaklaşık yüzde 71'i, işverenin de yüzde 63'ü kıdemde yeni düzenleme istedi.

1 OCAK 2017 TARİHİNDE AÇILMASI HESAPLANIYOR

Kıdem Tazminatı Fonu sistemiyle birlikte Kıdem Garanti Fonu da getirilecek. İki fonun açılma tarihi içinse ilk hesaplar 1 Ocak 2017 tarihini gösteriyor.

Fon, şirket iflas ettiğinde devreye girecek. Fon sistemi ile birlikte 1 yıl çalışmaya karşılık 1 aylık brüt ücret tutarındaki tazminat miktarı fonla azalmayacak. İşveren payının yanı sıra devlet katkısı, İşsizlik Fonu'ndan yapılacak destekle korunacak.

TÜM ÇALIŞANLAR FONA DAHİL OLACAK

Yeni modele göre, tüm çalışanlar yasadan sonra fona dahil olacak ancak geçmiş dönem için tercih hakkı sunulacak. Yeni sisteme geçmeleri durumunda işveren işçi adına toplam prim yatıracak, işçi bu tutarı bir süre çekmeyecek.

Çalışma Bakanlığı, kıdem tazminatında yapılması planlanan düzenlemeyi 2 farklı araştırma ile hem işçilere hem de işverenlere sordu.

İşçilerin yüzde 66.5'i kendi işten ayrıldığında; yüzde 35.7'si de işveren tarafından işten çıkartıldığında kıdem tazminatını alamadığını söyledi. İşverenlerin ise yüzde 65.8'inin son 1 yılda kıdem tazminatı ödemesi yapmadığı, belirlendi.

İşçilerin yüzde 70.6'sı, işverenlerin ise yüzde 62.8'i kıdem tazminatında yeni düzenleme istedi.

İşçilerin yüzde 43.5'i kıdem tazminatını 5 yıl sonra çekmeyi talep etti...

Yorumlar