Çalışma Bakanı: Kıdem Tazminatında 'ortak nokta' aranıyor

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Kıdem Tazminatı bekleyenler için açıklamalarda bulundu. Bakan kıdem tazminatı fonu için ortak nokta arandığını ifade etti.

Bir süredir gündem de olan ve çözüme kavuşması beklenen Kıdem Tazminatı için Çalışma Bakanı açıklama yaptı. Bakan bu konunun 1975 yılından bu yana geldiğini ve kısa bir sürede çözmenin mümkün olmadığını söyledi. Yeniliğe gidilen ve düzenlemeler yapılan tazminat için ilk hesapların Ocak Ayı'nda açılacağı duyuruldu. Hem işçinin hem de işverenin hakkını korumaya çalıştıklarını belirten Bakan geçtiğimiz Çarşamba günü ilk kez değerlendirme yaptıklarını ve ortak nokta bulmak istediklerini söyledi. Yeni düzenlemelere göre işverenin payı korunurken bütün işçilerin tazminat hesabı bulunacak ve işverenler bu hesaba her ay para yatıracak. Tüm çalışanları yakından ilgilendiren bu uygulamanın yeni yılda yürürlüğe girmesi bekleniyor.

ORTAK NOKTA BULUNMASI ÖNEMLİ

Görüşmelerin devam ettiği kıdem tazminatı ile ilgili Müezzinoğlu çatışarak bir yere varılamayacağını, işçinin ve çalışanın birlikte güçlü olduğunu söyleyerek sözlerine devam etti. İşçinin olmadığı yerde üretim olmayacağını ve düzenlemelerle birlikte geleceğe güvenli bir ortam yaratılmaya çalışıldığını belirtti. Kıdem Tazminatı fonu sadece tazminat açısından değil, evlilik askerlik gibi durumlarda düşünülerek düzenleniyor.

BORÇ PARA İSTEME FESİH NEDENİ

Kıdem tazminatı birçok durumda ve belirli şartlar çerçevesince alınabiliyor. Eğer bir çalışan işyerinde sürekli ve rahatsız edecek şekilde diğer çalışanlardan borç istiyorsa ve bunu zamanında ödemiyorsa geçerli fesih nedeni kapsamına giriyor ve borç isteyen kişi işinden olabiliyor. Bu şekilde işten çıkarılan çalışan tazminat alabiliyor fakat aynı zamanda işinden de oluyor. Bu borç ilişkinin sürekli olması halnda çalışma ortamının bozulmasına kadar giden sonuçlar birçok şeyi etkiliyor. Fakat çalışan kişinin tazminat alabilmesi için iş yerinde en az bir yıldır çalışıyor olması da gerekmektedir. Bir yıldan az bir süredir çalışan kişilere bu durumda tazminat ödenmiyor ve işini de kaybetmiş oluyor. Tazminat alabilen bir diğer işçilerden biri de maaşına haciz gelenler oluyor. 4857 sayılı İş Kanunu'na göre kendi isteği ile işten ayrılanlara tazminat ödenemiyor. 

Yorumlar