Kıdem tazminatı açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, kıdem tazminatı tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, alın terinin kutsallığına değinerek, toplum ve millet olarak en az alın teri kadar "akıl teri"nin de kutsal olduğunun konuşulması gerektiğini ifade etti.

Müezzinoğlu, "Biz akıl terinin de en az ve hatta ondan daha fazla kutsal olduğunu konuşmazsak, akıl teri dökenler alın terini sömürmeye devam eder. Dikkat ederseniz dünya, ikinci, üçüncü dünya ülkeleri dedikleri gelişmekte olan ülkelerin alın terini sömürerek kendi akıl terinin karşılığını alıyor." dedi.

Bir tarafta işverenin, diğer tarafta ise iş talep edenin olduğunu anlatan Müezzinoğlu, "Alın teri döken akıl teri dökenin hak ve hukukunu merkeze alacak, akıl teri döken de alın teri dökenin hak ve hukukunu merkeze alacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Kazanılmış haklardan hiçbir şey vermem" ve "Burada işsizlik var, ucuza işçi çalıştırırım" anlayışlarına dikkat çeken Müezzinoğlu, bir sendika temsilcisinin kıdem tazminatı konusunda, "6 yıl önce hangi noktadaysak, bugün de aynı noktadayız" dediğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Şimdi bu doğru bir cümle değil. Dünya gelişiyor, istihdam koşulları gelişiyor, ülkede zorluklar veya kolaylıklar... Şimdi bakıyorsunuz son iki üç yıldır zorluklar var. Bu zorluklar ne kadar olursa olsun çok umurumda değil, ben haklarımdan geri adım atmam... Tamam, 2000 krizini bu ülke yaşadığında, 400 bin kepenk indiğinde hangi işçimiz kıdem tazminatı aldı, hangi işçimiz yarın işine devam edebildi?"

İstihdamın devam edebilmesi, koşulların iyileştirebilmesi, geleceğe ait de sürdürülebilir ve geliştirilebilir bir sistemi, dünyayla yarışta olan bir Türkiye'nin hep gündemde tutması gerektiğini belirten Müezzinoğlu, "Burada kıdem tazminatı, işçinin, emeğin, alın terinin hakkını korumalı. Ne diyoruz; bir gün de çalışsa onun kıdem havuzuna o bir günün bir lirası, bir kuruşu gitsin." görüşünü paylaştı.

Sendikaların, kendi üyelerinin alın terini savunduğunu kaydeden Müezzinoğlu, şu anda sendikalı çalışanların oranının yüzde 17-18 olarak belirlendiğini, bu oran yüzde 20 kabul edildiğinde bile yüzde 80'in sendikalı bulunmadığının ortaya çıktığını, bu kişilerin de kıdem tazminatından yararlanma oranının yüzde 14 olduğunu kaydetti.

Müezzinoğlu, kıdem tazminatından yararlanamayan yüzde 86 için "Ne hali varsa görsün" şeklinde bir sistemin medeni olamayacağına ve ülkeyi geliştiremeyeceğine işaret etti.

Alın teri döken herkesin hak ve hukukunu havuzda biriktirecek ve koruyacak bir yasal bir sistemi önerdiklerini belirten Bakan Müezzinoğlu, buna karşılık, "Ben masaya oturmam" yanıtı ve hiçbir öneride bulunulmamasına tepkisini dile getirdi.

Müezzinoğlu, sorunu karşılıklı iletişimle çözmeye çalıştıklarını ve önümüzdeki günlerde Üçlü Danışma Kurulları'nda sendika ve işveren temsilcileri ile görüşmelerini sürdüreceklerini bildirdi.

Yorumlar