Kazakistan'a 240 milyar dolarlık yatırım

Kazakistan Dışişleri Bakanı Abdrahmanov, son 11 yılda Kazakistan’ın 240 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çektiğini söyledi.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, hükümet binasında düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ilan ettiği ekonomik kalkınmanın üçüncü aşamasında yatırım ve ihracat projelerinin hayata geçirilmesinde aktif çalışmalar yapıldığını belirtti.

Kazakistan’a 2005-2016'da 240 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldiğini hatırlatan Abdrahmanov, “Geçen yıl ülkeye 20,6 milyar dolar yatırım çekildi. Küresel piyasada düşüşlerin yaşandığı bir dönemde yatırım hususunda ortaya konan bu rakamlar iyi bir göstergedir.” İfadelerini kullandı.

Bakan Abdrahmanov, 2016'da bakanlık olarak yurt dışında ticareti ve yatırımları teşvik eden 30 civarında etkinliğin düzenlendiğinin altını çizerek 600’den fazla yabancı ülke heyetinin de Kazakistan’a iş ziyareti gerçekleştirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in dış siyasette ekonomik diplomasiye önem verdiğine değinen Abdrahmanov, cumhurbaşkanının geçen yıl gerçekleştirdiği yurt dışı ziyaretlerin sonucu Türkiye ile 520 milyon dolarlık 20 anlaşma, İran ile 1,4 milyar dolar değerinde 48 anlaşma, Suudi Arabistan ile 200 milyon dolarlık 10 anlaşma, Japonya ile 1,2 milyar dolar değerinde 13 anlaşma imzalandığını kaydetti.

Yorumlar