Kapatılan Harp Okulu öğrencileri için üniversite tercihleri başlıyor

YÖK, Kapatılan Harp eğitim gören öğrencilerin 22 Eylül’den itibaren üniversite tercihi yapabileceklerini duyurulurken, 2015-2016 eğitim döneminde askeri yüksek okullardan mezun olanların diplomalarını alacakları koordinatör üniversiteleri de açıklandı.

YÖK tarafından kısa bir süre önce yapılan açıklamaya göre, kapatılan Harp Okulları öğrencilerinin eğitimlerine devam etmek için 22 Eylül tarihinde üniversite tercihlerini yapabileceklerini duyurdu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında OHAL kararnamesi kapsamında kapatılan Harp Okullarında eğitim gören öğrencilerden mezun durumunda olmayanların diğer yükseköğretim kurumlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirileceği açıklanmıştı. YÖK, 2015-2016 yılı eğitim öğretim döneminde kapatılan askeri yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin diplomalarını alacakları koordinatör üniversiteleri de açıklandı.

GATA ÖĞRENCİLERİ SAĞLIK ÜNİVERSİTESİNE

Kapatılan askeri okullardan GATA’da eğitim gören ara sınıflardaki öğrencilerin bilgi ve belgeleri, öğrencinin yerleştiği yükseköğretim kurumuna iletilecek. GATA Tıp Fakültesi, Hemşirelik Yüksekokulu ile Astsubay Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda eğitim gören öğrenciler, Sağlık Bilimleri Üniversitesine aktarılacak. Söz konusu okullarda eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler ikili anlaşmalar veya milletlerarası anlaşmalar uyarınca askeri yükseköğretim kurumlarına dvam ettikleri dikkate alınarak bu öğrenciler, Milli Savunma Üniversitesine aktarılacaklar.

MEZUN OLANLAR DİPLOMALARINI ALACAKLAR

YÖK tarafından 31 Temmuz 2016 tarih ve 29787 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 669 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında, 2015-2016 eğitim öğretim döneminde kapatılan askeri yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin diplomalarını alacakları koordinatör üniversiteler de açıklandı. Bu göre;

Kara Harp Okulu, Jandarma Astsubay MYO, Kara Kuvvetleri Astsubay MYO mezunları diplomalarını Gazi Üniversitesinden alacaklar.

Hava Harp Okulu, Deniz Harp Okulu, Deniz Astsubay MYO, Hava Astsubay MYO mezunları diplomalarını İstanbul Teknik Üniversitesinden alacaklar.

GATA Tıp Fakültesi, GATA Hemşirelik Yüksekokulu, GATA Astsubay Sağlık Hizmetleri MYO mezun olanlar ise diplomalarını Sağlık Bilimleri Üniversitesinden,

Bando Astsubay MYO mezunları da Hacettepe Üniversitesinden alacaklar.

ORTAÖĞRETİM DİPLOMASI ESAS ALINACAK

Üniversite tercihleri sonrasında yerleştirme işlemleri öğrenciler, askeri yükseköğretim kurumlarına askeri liselerden sınavsız olarak geçiş yapabildiklerinden ÖSYS sınavlarına girmeden askeri liselerden mezun olarak öğrencilik hakkı kazananların ortaöğretim diploma notları dikkate alınarak YÖK tarafından belirlenen program ve kontenjanlara yerleştirilecek. ÖSYS sonucuna göre kayıt olan öğrenciler ise söz konusu askeri yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yıldaki ÖSYS puanlarından öğrenim görmekte olduğu programın puan türü veya tercih edebileceği programın puan türü dikkate alınarak YÖK tarafından belirlenen program ve kontenjanlara yerleştirilecek.

VAKIF VE DEVLET ÜNİVESİTELERİ TERCİH EDİLEBİLECEK

Okulları kapanan öğrenciler, YÖK tarafından belirlenen devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarındaki programları tercih edebilecekler. Öğrencilerin vakıf yükseköğretim kurumlarını tercih etmeleri ve yerleşmeleri halinde söz konusu vakıf yükseköğretim kurumu tarafından belirlenen öğrenim ücretini ödemeleri gerekecek.

24 TERCİH HAKLARI OLACAK

Üniversite tercihlerinde öğrencilerin 24 adet tercih yapma imkânları olacak. ÖSYM tarafından yayımlanan tercih listelerinde programların koşulları ve öğretim dili yer alacak. Öğrenciler, öğretim dili Türkçe ya da yabancı dil olan programlardan tercih yapabilecek. Öğretim dili en az yüzde 30 veya tamamen yabancı dil olan programlara yerleşen öğrencilerin yerleştikleri programın yabancı dil yeterlik şartını sağlaması, sağlayamayanların yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmeleri gerekecek.

YERLEŞEMEYENLER ÖSYS PUANIYLA YERLEŞECEK

Yapmış oldukları tercihler sonrasında herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen adaylar, ÖSYM tarafından diploma notları ile ÖSYS puanları ve programların oluşan taban puanları dikkate alınarak yerleştirilecekler. Öğrencilerin daha önce aldığı derslerin yükseköğretim kurumlarındaki programlara intibakı, yerleştirildikleri yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından yapılacak, diploma eki ve transkriptlerde öğrencinin kapatılan vakıf askeri yükseköğretim kurumundan aldığı dersler belirtilecek. Yerleştirilen öğrencilere belge, diploma, transkript gibi işlemleri yerleştirildikleri yükseköğretim kurumu tarafından düzenlenecek.

Yorumlar